Subotički biskup podržao stav Srpske Pravoslavne Crkve

0
113

Subotički biskup, mons. Slavko Večerin, podržao je stav Svetog arhijerejskog sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, koji je izrazio protivljenje predlogu Zakona o istopolnim zajednicama u R. Srbiji, prema kojem bi se istopolnim parovima u budućnosti omogućilo sklapanje građanskog braka.
U saopštenju Subotičke biskupije, koji potpisuje biskup Večerin, stoji: Želimo ostati verni Božjem naumu o braku, odnosno o muškarcu i ženi koji je izražen i zapisan na prvim stranicama Svetog pisama: Na svoju sliku stvori Bog čoveka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih (Post 1,27). A na drugom mestu stoji: Zato će čovek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno telo (Post 2,24). Na taj način je jasno rečeno da je brak zajednica muškarca i žene koju Bog blagosilja i određuje joj jasnu svrhu: I blagoslovi ih Bog i reče im: Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! (Post 1,28) Zbog toga Crkva nikada nije, niti sada može, niti će ikada moći blagosiljati istopolne zajednice i izjednačavati ih s bračnom zajednicom muškarca i žene, koju je Krist Gospodin uzdigao na dostojanstvo svete tajne ženidbe.

Ovakav stav nedavno je potvrdila i Sveta Stolica u dokumentu Kongregacije za nauk vere „Responsum“ (Odgovor), kojim odgovara na pitanje i izraženu sumnju vezane za blagoslov zajednica istoga pola. Kongregacija je dala negativan odgovor na mogućnost blagoslova istopolnih parova, jer: Crkva nema niti može raspolagati vlašću blagosiljanja istopolnih zajednica. Te se blagoslove zato valja smatrati nedopuštenima – navodi vatikanska agencija „Vatican News“. Zato Kongregacija ističe, da sveštenicima nije dopušteno blagosiljati homoseksualne parove koji traže neku vrstu verskog priznavanja svoje zajednice.

U tom smislu smatramo da bi donošenje Zakona o istopolnim zajednicama, u predloženom obliku, bilo vrlo štetno za budućnost celokupne društvene zajednice u R. Srbiji. Takvim Zakonom bi se – kako se to takođe navodi u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda – diskriminisala bračna zajednica i sama porodica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost. Zato izražavamo nadu da predlog Zakona u ovom obliku neće biti prihvaćen, nego da će se u skupštinskoj raspravi pronaći drugi adekvatni načini da se osobama koje žive u takvim zajednicama osiguraju nužna prava i bez izjednačavanja s tradicionalnim i hrišćanskim bračnim i porodičnim zajednicama. Istovremeno ističemo da ni jedna osoba ne sme biti izložena bilo kakvoj vrsti diskriminacije zbog svojih uverenja ili stanja, pa tako ni zbog homoseksualne orijentacije.

Grad Subotica