ZAHTEV ZA SMENU GORDANE ČOMIĆ ZBOG GRUBOG KRŠENjA USTAVNIH NORMI

0
96

Zbog dosadašnjeg načina rada i pokazane tendencije da se zarad ideoloških razloga grubo krše čak i ustavne norme, Gordana Čomić ne zaslužuje da ostane na funkciji ministra.

Izjave ministarke Gordane Čomić, koje su usledile nakon apela intelektualaca i javnih delatnika da se povuku sporni zakoni i posle saopštenja Sinoda SPC, povod su da ovim putem pored prethodnog zahteva istaknemo još jedan: nužno je da ministarka bude smenjena.

S jedne strane, potpuno je ogoljena činjenica da ministarka nadležna za društveni dijalog nije preduzela niti jednu aktivnost kako bi podstakla i omogućila raspravu između zainteresovanih pojedinaca i organizacija o spornim predlozima zakona. Nasuprot tome, organizovala je susrete istomišljenika i tako donete zaključke zloupotrebljavala predstavljajući ih kao stavove stručne zajednice.

Naknadni pozivi svima koji su ukazali na nelegalnost i nelegitimnost predloga koji se nude, uključujući i naknadni poziv tradicionalnim verskim zajednicama, ne mogu promeniti iznetu ocenu, niti u postojećim okolnostima omogućiti bilo kakvu plodotvornu raspravu.

S druge strane, potpuno je neverovatno da su iz ministarstva, formalno zaduženog za brigu o ljudskim pravima i slobodama, stigli predlozi zakona koji su protivustavni i nezakoniti. Umesto odgovora na ovo pitanje, važnog za svakog državljanina Republike Srbije, od ministarke Čomić do danas dobili smo samo političke parole.

Zbog dosadašnjeg načina rada i pokazane tendencije da se zarad ideoloških razloga grubo krše čak i ustavne norme, Gordana Čomić ne zaslužuje da ostane na funkciji ministra. Pozivamo narodne poslanike koji su se zakleli na Ustav Republike Srbije da izglasaju nepoverenje Gordani Čomić i tražimo da se na njeno mesto postavi osoba s legitimitetom koja bi zaista otvorila preko potreban dijalog u našem društvu.

Koalicija za prirodnu porodicu

Inernacionalne porodične vesti