Srbiji se otvaraju velika tržišta za izvoz svinjskog mesa – šta može da ugrozi prodaju

0
271

Srbiji se otvaraju velika tržišta za izvoz svinjskog mesa. Najviše tovljenika gaji se na prostoru Mačve. Samo farmeri iz Badovinaca godišnje isporuče 200.000 tovljenika. Mogli bi, kažu, i više uz jeftiniju stočnu hranu i bolju cenu za meso.

Lazar Vračarić jedan je od većih farmera u Mačvi i za godinu dana tržištu isporuči preko 6.000 tovljenika. Iako ima sopstvenu mešaonu, Lazaru su komponente za stočnu hranu i prasad sve skuplje. Obrađuje 20 hektara zemlje, mogao bi i morao 10 puta više. Uz pomoć države, obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju.

Pripremio Dušan Veličković

„Uzgojem svinja moja porodica se bavi 20 godina. Zahvaljujući tome uspeli smo da razvijemo moderno gazdinstvo. U poslu je bilo i dobrih i loših godina. Ovo je jedna od lošijih. Cena tovljenika je trenutno niska. Mislim da je ovo trenutna situacija i očekujem porast cene. Moramo da se borimo i dugoročno razmišljamo svi mi koji na selu živimo od stočarstva“, kaže Lazar Vračarić.

Na prostoru bogatićke opštine je preko 200.000 tovljenika, a čak 90 posto stanovnika bavi se poljoprivredom.

„Ono što mi u ovom momentu radimo jesu subvencije za osemenjavanje priplodnih goveda, ali i sufinansiranje kamate na kredite“, ističe Milan Damnjanović, predsednik Opštine Bogatić.

Farmerima koji imaju više od 500 tovljenika ubuduće će pomagati stalni izabrani veterinar. Cilj je da što manje ljudi ima pristup životinjama i da se obezbedi zdravstvena sigurnost.

„Naš posao je da preduzimamo preventivne mere i zato ćemo preduzeti dve različite stvari. Zabranićemo da se po ćoškovima prodaju svinje i prasad, a sa druge strane postavićemo ovde kontejnere potpuno besplatno, na prostoru Bogatića, da se odvozi animalni otpad. Mi imamo ozbiljne trgovinske sporazume i sa Evropskom unijom i sa Rusijom da bismo se ovako igrali i ponašali kao da smo iz 19. veka“, ističe Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Ministar je farmere upozorio da afrička kuga svinja, ako se ne iskoreni, može predstavljati veliki problem za izvoz mesa, pa i ugroziti realizaciju sporazuma o izvozu na platežno dobra tržišta Vijetnama, Indonezije i Kine.

RTS