Cene placeva po obodu Beograda sve više rastu, jedno naselje posebno „poletelo“

0
264

Placevisu poslednjih godina dobili na popularnosti, ali ono što je problem jeste ponuda kvalitetnih parcela.
Oni koji bi da na parceli zidaju ili dižu montažnu kući, voleli bi plac bliže centru, što je gotovo nemoguće naći. Sličan problem imaju i investitori koji zidaju zgrade, mada u pojedinim delovima grada lakše nalaze stare kuće ili zgrade koje su za rušenje, kako bi mogli da zidaju sopstveni objekat.

Zato suparcele u opštinama Surčin, Novi Beograd i Zemunpostale prilično popularne i tražene. Posebno ih traže investitori koji bi da grade poslovne prostore, hale…U pomenutim naseljima može da se nađe i poljoprivredno zemljište pogodno za voćnjak, a kao što smo ranije pisali, potražnja ne prestaje.

Prema aktuelnim podacima Republičkog zavoda za statistku,prosečna cena stanova novogradnjeu Srbiji prošle godine je iznosila166.433 dinara,odnosno oko 1.400 evra po kvadratu. To znači da su cene u 2020. bile više za 1,8 odsto u odnosu na 2019, i trend se nastavlja. Sve je više stanova luks kategorije na domaćem tržištu, posebno u centru Beograda, Novog Sada i drugih većih gradova.

S druge strane, naša prestonica je odavno postala „prezasićena“, pa mnogi čak rođeni Beograđani „beže“ iz nje. Gužve u saobraćaju, širenje granica grada, problemi s parkiranjem, visoke cene stanova, buka – samo su neki od razloga zbog kojih ljudi traže dom u unutrašnjosti zemlje ili na pereferije.

Ono što je naročito zanimljivo jeste da cene prometovanog građevinskog zemljišta na teritoriji Republike Srbije imaju širok raspon koji je posebno izražen kod građevinskog zemljišta namenjenog za stambeno–poslovnu gradnju.Analiza koju je sproveo RGZ pokazala je da one iznose od minimalnih 10 EUR/ar do preko 80.000 EUR/ar.

Pritom, gotovinom je plaćeno 99 odsto prometovanog građevinskog zemljišta, 76 odsto prometa je plaćeno u evrima, a 24 odstou dinarima.

U poslednjih godinu dana, prema prosečnoj ceni koju pokazuje statistika oglasa, za ar građevinskog zemljišta u naseljuPlavi Horizonti u Zemunu,kreće se nešto iznad4.000 evra. Sudeći prema trenutno oglašenim parcelama, ukoliko želite dobar plac, morate biti brzi i spremiti bar 6.000 evra po aru za ovu lokaciju.

Trenutno je najskuplji ar za građevinski plac u mirnom delu naselja Plavi Horizonti, od ukupno sedam ari, koji košta 79.000 evra, odnosno oko11.200 evra po aru.Vlasnik je naveo da je plac pravougaonog oblika, sa kompletnom infrastrukturom, da ima asfalt, struju, vodu, kanalizaciju, da je povezan na gas i pogodan za individualnu, porodičnu gradnju.

U apsolutnom iznosu,najskuplji plac u ponudi na zemunskim Plavim Horizontima košta čak million evra, a ima skoro 270 ari građevinskog zemljišta na raspolaganju.

U ponudi mahom dominiraju placevi čija površina prelazi 100 ari građevinskog zemljišta, a cene se kreću oko 300.000, 500.000, 700.000 evra za parcelu.

Kamatica