U prvoj fazi razvoja BG voza gradiće se tunel i dva nova koloseka između Novog Beograda i Batajnice

0
145

Kada budemo završili rekonstrukciju BG voza, građani koji žive u Batajnici, Mladenovcu i Lazarevcu imaće BG voz na svakih 15 minuta u špicu i na svakih 30 minuta van špica, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a prenosi Beoinfo.

Precizirao je da će se u prvoj fazi razvoja BG voza graditi tunel i dva nova koloseka između Novog Beograda i Batajnice, jer će između Batajnice i Ovče frekvencija biti na 10 minuta u špicu i na 20 minuta van špica.

– Zatim ćemo raditi kompletno novu prugu kojom ćemo povezati Zemun sa Aerodromom Nikola Tesla i nacionalnim stadionom, odnosno sa centrom Surčina. Osim toga, radimo nedostajući depo i kupujemo 31 novu garnituru, a do nove godine 11 garnitura – istakao je Vesić.

On je dodao da će se u drugoj fazi povezati Surčin i Obrenovac i da će biti urađena nedostajuća infrastruktura između Makiša i Karaburme, kao i deo od centra Beograda do Novog Beograda sa mostom-blizancem Novog železničkog preko Save, odnosno dva nova koloseka. U trećoj fazi radiće se uglavnom dupli koloseci prema Lazarevcu i Mladenovcu.

Gostujući na TV Pink rekao je da je delegacija Beograda razgovarala o tome u Moskvi sa predstavnicima kompanije Sinara i Ruske državne železnice. Podsetio je da, kada je tokom februara potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov bio u Beogradu, u razgovoru sa predsednikom Vučićem ruska strana je iznela predlog da učestvuje u modernizaciji BG voza.

– Na osnovu toga smo sa ruskom stranom sastavili zajednički tim i za manje od mesec dana došli u situaciju da možemo da razgovaramo o tome. Istovremeno, uz izgradnju dve linije metroa započinjemo i proširenje BG voza. U ovom trenutku BG voz funkcioniše između Batajnice i Ovče na deonici u dužini od 31 kilometar, a između Resnika i Ovče na deonici u dužini od 23 kilometra. Pre dve godine otvorili smo dve nove linije BG voza, Mladenovac-Beograd centar-Ovča u dužini od 62 kilometra, kao i liniju Ovča–Lazarevac u dužini od 68 kilometara.

Ekapija