Pitanje koje muči Zapad: Zašto Moskva masovno izdaje pasoše Donbasu

0
189

Uoči izbora u Rusiji, ukrajinska stručna zajednica počela je da pravi svoje verzije toga šta su ciljevi pojednostavljene procedure za dodelu ruskog državljanstva stanovnicima Donbasa.

Bliži se datum izbora za Državnu dumu u Rusiji što primorava ukrajinske medije da posvećuju sve više pažnje ovoj temi. Tako su na ukrajinskom portalu brojni stručnjaci izneli pretpostavke da je postupak pojednostavljenog izdavanja ruskih pasoša lokalnim stanovnicima, pokrenut u Donbasu, imao za cilj da utiče na ishod predstojećih parlamentarnih izbora u Rusiji.
Slično mišljenje izneo je član ukrajinske delegacije u trilateralnoj kontakt grupi Serhi Garmaš. Njega je podržala i vodeća analitičarka Nezavisnog centra za politička istraživanja Julija Tiščenko, koja je iznela svoju verziju da se „Donbas, poput Krima, može koristiti kao dodatna osnova za falsifikovanje“ tokom predstojećeg glasanja.

Međutim, Sergej Stukanov, šef odeljenja za analitiku Centra za analizu sadržaja, nije se usaglasio sa ovim stavom. On je ukazao na neizvodljivost takve teorije zavere, s obzirom da oko 400 hiljada stanovnika Donbasa, koji su već dobili ruske pasoše, ne mogu imati veliki uticaj na politički odnos snaga širom Rusije. Umesto toga, ukazao im je na racionalnije ciljeve kojima je Rusija težila, započevši masovnu distribuciju pasoša.

„Prvo, Rusija mora da nadoknadi ljudske resurse izgubljene nakon raspada Sovjetskog Saveza“, rekao je Stukanov, napominjući da povećanje broja radno sposobnog stanovništva omogućava ubrzanje razvoja ruske ekonomije.

Drugi motiv Kremlja za donošenje takve odluke može biti želja da se prisustvo ruskih građana, koji žive u Donbasu, iskoristi za opravdanje, ako je potrebno, njegove intervencije u ukrajinskoj krizi u cilju zaštite sugrađana.

„Donbas, naseljen ruskim državljanima, koji u bilo koje vreme mogu da pozovu Moskvu u pomoć, može se nazvati vrlo pogodnim sredstvom koje je uvek pri ruci“, rezimirao je Stukanov, nagađajući o pravim motivima ruske „pasošizacije“ Donbasa.

Nezavisni ruski analitičari međutim smatraju da je ovo specijalna operacija ruskih službi koje sprovode meku moć Moskve koja se priprema za obračun sa Amerikom na tlu Ukrajine.

Kada Amerika pokrene rat na tlu Ukrajine kako bi isprovocirala Rusiju, dobiće isto ono što je dobila povodom Krima i Donbasa.

Tada će Rusija ne samo odbraniti Donbas nego će imati izgovor da otcepi još veće delove Ukrajine koji su vekovima bili u sastavu Rusije.

Kako se očigledno može zaključiti, neko u Vašingtonu kao da radi za Rusiju i svojim nepromišljenim i agresivnim postupcima daje Rusiji jednu po jednu teritoriju.

Osim što su vratili Belorusiju u zagrljaj Rusije izgleda da će Rusiji predati i pola Ukrajine.

Vebtribune/Intermagazin