Vratiti nazive slavnih srpskih vojnih jedinica – GVOZDENI PUK I ŠAJKAŠKI BATALjON

0
275

Srpska liga se zalaže da se vrate nazivi srpskih slavnih vojnih jedinica kao što su XII pešadijski puk „Car Lazar“, I pešadijski puk „Miloš Veliki“ , Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo”, poznat pod nazivom Gvozdeni puk, V pešadijski puk „Kralj Milan“ kao i specijalne јedinice na rekama “Šajkaški bataljon” itd. – ističe Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Po sadašnjoj formaciji u Vojsci Srbije pukovi nisu potvrđeni kao jedinice, jer je osnovna taktička jedinica bataljon. Puk predstavlja višu združenu taktičku vojnu jedinicu rodova kopnene vojske promenljivog sastava, a u modernim armijama pukovi imaju veoma važnu i značajnu ulogu. – napominje Đurđev.

Pukovskog sistema, koga često nazivaju „plemenski“ stvara snažan osećaj jedinstva i zajedništvo, mnoge velike vojne sile, poput SAD, Velike Britanije i Rusije, u svom formacijskom sastvu imaju pukove. U britanskoj vojnoj tradiciji decenijama pa i stotinama godina nazivi jedinica se ne menjaju, tako da postoje jedinice sa kojim simbolima se ponose čitave porodica jer su služili u istoj jedinici. Najstariji britanski puk koji se još uvek nalazi u sastavu britanske armije je formiran još 1537. godine, dok je Kraljevski škotski puk , formiran 1633. godine, i prestavlja najstariji aktivni pešadijski puk. – objašnjava Đurđev.

Zamislite kolika bi samo bila čast za buduće srpske regrute, da služe u najhrabrijoj, najodlikovanijoj i najslavnijoj srpskoj vojnoj formaciji u slavnom Gvozdenom puku. – ističe Đurđev.
Srpska liga se zalaže da se formacijski vrate pukovi, a samim tim i nazivi slavnih srpskih vojnih jedinica, negujući na taj način duh patriotizma, tradicije i snažan osećaj zajedništva. – zaključuje Đurđev.

www.srpskaliga.rs