VULIN POKRENUO PITANjE O KOJEM BRUJI CELA SRBIJA

0
570
Foto: tanjug.rs

Predložiću ministarki pravde da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je u pisanoj izjavi naveo da čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru.

“Ako je pucanje u provalnika i još uz to mlađeg, fizički snažnijeg od penzionera koji brani svoj život, onda moram da pitam zakonodavca šta bi svako od nas kada mu bude ugrožen život i čast u sopstvenom domu trebalo da uradi. Neka nam objasne kako treba da se ponašamo kada nam neko provali u kuću i pokušava da nas opljačka? Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona i uradio jedino što može da uradi čovek pravosuđa sve dok je ovakav krivični zakon na snazi“, izjavio je Vulin.

On je reagovao povodom slučaja u Lebanu, gde je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka.

“Predložiću ministarki pravde gospođi Popović da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane. Zakoni moraju da se prilagođavaju životu, i kada se pišu i donose moraju da poštuju princip pravičnosti. Ići u zatvor zbog odbrane svog doma to jednostavno nije pravedno”, poručio je Vulin.

Intermagazin