Za digitalizaciju u poljoprivredi 10 miliona dinara

0
115

NOVI SAD: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut BioSens iz Novog Sada danas su potpisali ugovor o finansiranju projekta “Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu” u vrednosti od 10 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić rekao je da će projekat biti realizovan tokom ove godine.

„Digitalizacija u poljoprivredi je jedna od osnovnih aktivnosti koje će sekretarijat za poljoprivredu realizovati u narednom periodu. Pandemija je doprinela da se što više okrećemo ka digitalizaciji celokupnog procesa rada kako bi se olakšao rad poljoprivrednika, ali i lokalnih samouprava”, rekao je Božić.

On je naveo primer konkursa koji će biti danas završen i odmah će se imati svi podaci na jednom mestu zahvaljujući aplikaciji AgroSens. Za sada samo lokalne samouprave mogu onlajn konkurisati, ali će to uskoro moći i poljoprivrednici.

Direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević rekao je da mu je zadovoljstvo što se nastavlja saradnja u domenu digitalizacije jedne od najvažnijih privrednih aktivnosti u Srbiji sa pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu.

„I u ovim nesrećnim vremenima privredni pad bio je najmanji u celoj Evropi upravo zahvaljujući tome što je veliki udeo u bruto društvenom proizvodu Srbije ima poljoprivreda. Činjenica je i da smo u IT sektoru relevantna karika na evropskom nebu, a Institut BioSens je jedna od evropskih zvezda u domenu digitalizacije poljoprivrede, znači da je sve na mestu da napravimo ono što jeste revolucija za 22. vek, a to je potpuna digitalizacija poljoprivrede“, rekao je prof. dr Crnojević.

Aplikacija za konkurse koje objavljuje pokrajinski sekretarijat potpuno je digitalizovala ceo proces, te se više ne mora ići do pisarnice, niti štampati sve na papiru. Najpre je aplikacija pojednostavila prijavu lokalnim samoupravama, a do sledeće godine proširiće se na sve korisnike.

Dnevnik