Raičević odgovorio Katniću: Hvala Milivoje što ste me se sjetili

0
88

Nije IN4S medij „upregnut u realizaciju“ bilo čijih političkih interesa, nego jedan od najprepoznatiljivijih lučonoša na našem medijskom nebu koji, evo već 13 godina, osvjetljava put do istine i pravdu čini bližom.

Gospodine Katniću,

Dugo sam razmišljao da li da reagujem na Vaše “živopisne” ili fantazmagorične kvalifikacije o meni, kao i na koji način da Vam približim kontradiktornosti kojima obiluju Vaše optužbe.

Ja se za razliku od Vas neću baviti Vama, vi ste tu nenadmašni i dovoljni sami sebi. Dakle, moj odgovor bi bio oštriji da su ove nesuvislosti izrečene prije par godina. Sad kad nas dijeli 500 km i činjenica da sam udaljen od “crnogorske pravedne ruke” trudiću se, i zbog činjenice da se mrtvome vuku na rep ne staje, da Vas, kao čoveka u odlasku, maksimalno uvažim. Kako bi ste Vi rekli „tako je viteški“.

Vaše saopštenje za javnost u kojem ste direktno prozvali mene i IN4S, kao medij čiji sam glavni urednik, uopšte me ne iznenađuje. Iskren da budem, teško da sam očekivao od Vas drugačiji vid komunikacije, osim zamjenu teza i posezanje za krajnje neprimjerenim kvalifikacijama kojima nastojite da sebe prikažete.

Iskreno mi je žao ako je i na trenutak „moj tekst“ uslovio kod vas strah od navodne medijske hajke, sa ishodom, kako vi kažete, “vaše likvidacije“.

Međutim, iznenadilo me Vaše nepoznavanje suštine postojanja i društvene uloge medija, koji u svakom društvu, pa i u ovom našem, predstavlja servis građana koji imaju pravo da znaju istinu, čak i u slučaju kada neko smatra da je to pravo deplasirana teza ili, pak, civilizacijski iskorak koji bi trebalo da bude suspendovan. Takođe, do ove Vaše reakcije, nisam znao da se u prenešenom i uredno potpisanom tekstu – koji sadrži isključivo jasno i nedvosmisleno postavljena pitanja od strane kolega iz „Nacionalista“, krije materijal za izvođenje zaključaka prema kojima je Vas neko „označio kao metu kriminalnih organizacija“ ili Vam je „ugrozio bezbjednost“?

Nije IN4S medij „upregnut u realizaciju“ bilo čijih političkih interesa, nego jedan od najprepoznatiljivijih lučonoša na našem medijskom nebu koji, evo već 13 godina, osvjetljava put do istine i pravdu čini bližom.

Gospodine Katniću, pošto ste kriminalizovali novinarska pitanja do mjere da kroz njih primjećujete i skrivene motive koji, tobož, vode u pravcu Vaše fizičke likvidacije, pritom, vjerujem, uopšte ne vodeći računa o težini javno izgovorene riječi, interesuje me na koji način tumačite konkretne slučajeve premlaćivanja i neosnovanih hapšenja koje sam doživio u proteklom periodu, saslušavanja od strane Vašeg specijalnog policijskog tima, kao i brojna maltretiranja kroz koja prolaze članovi moje porodice, ali i redakcija IN4S koja je, podsjetiću Vas, dobila zvaničnu i neuobičajenu čestitku za 21. maj sljedeće sadržine:

„Biće krvi ! Mislite da možete raditi šta hoćete i koliko hoćete bez ikakvih posljedica? Mislite da ste anonimni i da ne znamo koji ste? Znamo tačno i koji ste i gdje živite i gdje vam vam rade najmiliji ! IMA DA VAM POBIJEMO SVE, CIJELE PORODICE DA VAM ISTRAŽIMO OD DJECE U ZIPCI PA DO NAJSTARIJEGA U FAMILIJI. KOROV SE IZ KORJENA ČUPA. BIT ĆE KRVI!

Interesuje nas, da li ste, kao tužilac, ispoljili interesovanje u konkretnim slučajevima i zašto niste?

Ko je ovdje meta, gospodine Katniću?

Stoga, kao Glavni specijalni tužilac, trebalo bi da govorite, isključivo i samo – činjenice, ne upuštajući se u bilo kakve jezičke bravure, insinuacije, Vaše lične predosjećaje i osjećanja, po kojima ste, nažalost, prepoznati u javnosti i koje ste potvrdili i u ovom saopštenju, a koji umnogome objašnjavaju prirodu i težinu Vaše optužbe da je Gojko Raičević integralni dio „kuhinje“ koja je, eto, upregnuta u zadatak likvidacije Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

S druge strane, ponudićemo našim čitaocima i široj javnosti na zaključak još jedan Vaš iskaz iz ovog saopštenja: „Svako lice koje je krijumčarilo cigarete, a u nadležnosti je Specijalnog državnog tužilaštva, bez obzira ko je, čiji je rođak ili prijatelj, je lišavano slobode i procesuirano zbog krivičnih djela krijumčarenja“. Kraj citata i bez komentara.

Gospodine Katniću, u krajnjem, građane ne interesuje, ili daleko manjoj mjeri, stepen lične bliskosti između Vas i Vašeg kuma vlasnika kompanije „Glosarij“, niti da li se vi profesionalno osjećate kao „carinik“ ili „policajac“. Ono što, danima, mjesecima i godinama unazad, između ostalog, budi pažnju u očima javnosti, jesu makar tri stvari: zašto je Apelacioni sud Crne Gore okarakterisao na onakav način montirani proces „državnog udara“ u kojem ste Vi i Vaš tim odigrali najznačajniju ulogu. Zar nije snimak u aferi „Koverta“ dovoljan dokaz visoke korupcije Slavoljuba Stijepovića i rukovodstva DPS-a koji su, upravo Vašim (ne)činjenjem, hirurški precizno abolirani od jedine moguće i opravdane presude? I zbog čega, nakon svega do sada, cijenite da ste još uvijek dostojni funkcije Glavnog specijalnog tužioca?

Dragi Milivoje, već duži period se osjećam zaboravljenim od „mentora“ koje mi spočitavate i uz lijepe želje izražavam Vam blagodarnost što ste me se sjetili, za razliku od njih i nezasluženo prozvali imenom i prezimenom.

Gojko Raičević, urednik IN4S

IN4S