Poslednji krug u Nikšiću

0
94
EPA/BORIS PEJOVIC

Za budućnost Nikšića, za bolji, dostojanstveniji Nikšić, za mlade i pametne ljude. Za lidere široke duše, čistog srca, razboritog uma i neuprljanih ruku. Za Crnu Goru bez lanaca i kriminalaca. Za Nikšić Svetog Vasilija!!!

Piše: Mišo Vujović

Već je sve viđeno. Car je go ili ogoljen do gole kože. Nervozno znojav i ustreptao sikće po svojim građanima. Klerikalizam, šovinizam, velikosrpski hegemonizam, izdaja, ugroženost identiteta…
Po Đukanoviću Srbi su kancer Crne Gore.
Koristi kvalifikacije neprimerene državniku. Rodni grad mu je bio lansirna rampa za uzletanje. Uzvratio mu je kao svako odmetnuto čedo. Sada, nakon tri decenije diktature pokušava da se vadi u gradi za čije obogaljivanje je najzaslužniji.
“E malo morgen, druže predsedniče”, rek’o bi njegov politički mentor Sloba Milošević.

Nikšić je ovih dana, i pored nasilnog, represivnog, nemoralnog, agresivnog divljanja kriminalnih grupa režima u odlasku, pokazao da je nestao strah i da dugo čekana sloboda pušta korenje, u državi u kojoj se šizoidno prepliću fikcije, falsifikati, silovane činjenice, srbofobna histerija, beskrupolozni revizionizam…
”Samoobmana je ubitačna za ljude i narode”, opominje Njegoš, čije je delo ugrađeno u temelje države u kojoj apsurdi caruju. Jedan od njih je i izmišljeni, iz Hrvatske, importovani, crnogorski jezik, kao stub identiteta – otkriven u 21. veku.

 

Adnan Čirgić, tvorac pravopisa, doktoirao je crnogorski jezik u Zagrebu. U Crnoj Gori nije mogao naći mentora, tako je Čirgić postao prvi doktor nepostojećeg ili od struke osporenog jezika. Čirgić je, na Cetinju, osnovao katedru crnogorskog jezika deportujući u kontejner povijesti oca monte lingve Vojislava Nikčevića, akademika DANU.
Još apsurdniji i “kapitalniji” poduhvat je prevođenje Njegoša, najznamenitijeg Crnogorca, sa srpskog na crnogorski. Sledeća faza, bila bi, brijanje brade besmrtnog pesnika kao finale njegovog obesrbljavanja započetog rušenjem Njegoševe kapale na Lovćenu. A himna je posebno poglavlje narodnog poniženja. Sekulina himna. Ustaška a naša! Mašala. Uz sve to ide i intezivna kroatizacija svesti građana, kao psihološka priprema za unijaćenje.

Mišo Vujović

IN4S