EPS investira u zaštitu životne sredine: Napreduje gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A

0
398

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata smanjiće emisije sumpor-dioksida ispod 200 mg/m3, što je u skladu sa zahtevima EU

Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” uložiće stotine miliona evra u projekte kao što je sistem za odsumporavanje dimnih gasova TE „Nikola Tesla A“ u narednom periodu, jer je to pitanje zdravlja građana i građanki, kao i pitanje privrednog razvoja, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministar rudarstava i energetike u TENT A.

Ona je sa Janezom Kopačem, direktorom Sekretarijata Energetske zajednice i Takahikom Kacumatom, ambasadorom Japana u Srbiji i Miloradom Grčićem, v. d. direktora JP EPS obišla radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u najvećoj EPS-ovo termoelektrani.

– Pola milijarde evra ulažemo zajedno samo u projekte odsumporavanja. Uslov broj jedan je da smo energetski bezbedni, da imamo dovoljno gasa, električne energije, ali jednako važan uslov je i zaštita životne sredine. Srbija krupnim koracima čini sve što može da napravi moderne zakone i strategije, želimo prostor gde će doći nove investicije, da ulažemo i u obnovljive izvore energije i u energetsku efikasnost. Iskreno verujem da ćemo do kraja ove godine imati nacionalni plan za klimu i energetiku i da ćemo već sledeće godine biti energetski zeleniji. Vredno ćemo raditi na energetskoj tranziciji koja je, uslov privrednog razvoja naše zemlje – rekla je Mihajlović.

V. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić istakao je da je svaki dan u kojem se nešto uradi za EPS, u smislu proizvodnih kapaciteta i prenosnih sistema, veliki dan.

– Gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A je jedan od najvažnijih i najkrupnijih projekata u EPS-u i jedan u nizu koji se sprovodi u cilju zaštite životne sredine i obezbeđivanja dugoročnosti i dugovečnosti svakog instalisanog proizvodnog kapaciteta. Sistem odsumporavanja koji gradimo je za blokove A3, A4, A5 i A6. Blokovi A1 i A2 doći će na red nakon velikog kapitalnog remonta, a gradi se i sistem za TENT B. U prethodnom periodu smanjili smo emisije praškastih materija od osam do 10 puta. Do sada je uloženo oko 500 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, a planovi za naredni period su ulaganje od 1,2 milijarde evra – rekao je Grčić i dodao da očekuje da bi sistem za odsumporavanje u TENT A mogao da bude završen i nešto pre maja 2022. godine, kada je planirano.
Janez Kopač rekao je da je radostan što prisustvuje maloj proslavi napretka koji se dešava u najvećoj termoelektrani u Srbiji.

– Energetska zajednica je sveevropska organizacija, koja objedinjuje tržište električne energije i gasa. Mi smo 2013. usvojili direktivu o velikim ložištima, da se dodatnim cenama opterete štetne emisije termoelektrana. Energetika (u Srbiji) to do sada nije plaćala. Sada se to menja zbog pravnog okvira Evropske zajednice – rekao je Kopač.
Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata istakao je da je postrojenje za odsumporavanje u TENT A prvi projekat za zaštitu životne sredine koji se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana koji podrazumeva podršku Srbiji na putu ka EU.

– Svrha naše saradnje je dalji napredak. Važno je da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida, zbog zdravlja ljudi i usklađivanja sa EU standardima. Pod inicijativom ministarke Mihajlović siguran sam da će ovakvi zeleni projekti biti osnova i za našu dalju saradnju – rekao je Kacumata.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata smanjiće emisije sumpor-dioksida ispod 200 mg/m3, što je u skladu sa zahtevima EU. Vrednost projekta je 202,6 miliona evra i realizuje u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Izvođač radova je konzorcijum koji predvodi japanska kompanija Mitcubiši Pover. U konzorcijumu izvođača radova su i ITOCHU korporacija iz Japana i MPP Jedinstvo Sevojno.

Srbija danas