Evropskim novcem do boljih uslova za život na selu

0
75

Za IPARD-3 moći će da konkurišu i lokalne samouprave za izgradnju puteva, kanalizacija i druge prateće infrastrukture…

Srbija je prva država u regionu koja je pripremila program za konkurisanje za IPARD-3 Evropski pretpristupni fond u periodu od 2021. do 2027. godine.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, program je završen uz poštovanje uputstava Evropske komisije i sada predstoji da Brisel u narednom periodu odobri korišćenje ovog fonda.

Kako je objavljeno u poslednjoj publikaciji „IPARD na dlanu”, Srbija se odlučila za sprovođenje sedam mera u okviru IPARD-3 programa, a na osnovu seta od 13 mera koje je EK stavila na raspolaganje državama kandidatima za članstvo u EU. Novina u odnosu na aktuelni IPARD-2 program jeste mera šest, odnosno investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. U saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) urađena je ekspertska analiza koja pokazuje da je u Srbiji infrastruktura u naseljima u ruralnim područjima u znatno lošijem stanju u odnosu na gradska naselja. Kao značajni problemi u ruralnim područjima ističu se kvalitet i količina isporučene vode, veliki broj domaćinstava bez priključka na javni kanalizacioni sistem, tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, nerazvijena mreža lokalnih puteva ili neadekvatno održavanje postojećih. Još nije poznato na koliko novca iz fonda za ruralni razvoj će naša država moći da računa.

U Ministarstvu poljoprivrede naglasili su da je reč o možda i najvažnijem fondu za jačanje sela i podršku onima koji u njemu žive. Novac će biti korišćen za izgradnju puteva, kanalizacija i druge prateće infrastrukture, neophodne da bi se osnažilo selo.

– Lokalne samouprave će moći da podnosu zahteve i očekuju povraćaj sto odsto prihvatljivih troškova investicije. Samim tim će i lakše moći u startu da obezbede novac. Radovi neće biti započinjani sve dok projekti ne budu bili odobreni – navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji prilikom nedavnog sastanka sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem naglasio je da Srbija ima pozitivne rezultate kada je reč o pristupu novim sredstvima iz fondova EU i ohrabrio našu državu da u potpunosti i brzo iskoristi novac u okviru fonda IPARD-2.

Srbija sa Evropskom unijom ostvaruje 75 odsto ukupne poljoprivredne trgovinske razmene, a prošle godine izvoz srpskog agrara dostigao je gotovo dve milijarde evra.

Kako bi unapredili sprovođenje aktuelnog IPARD-2 programa, nedavno je zaključkom vlade o usvajanju izmena i dopuna sporazuma između Srbije i Evropske komisije, korisnicima IPARD podsticaja omogućeno avansno plaćanje u iznosu do 50 odsto odobrene investicije. To je iniciralo početak rada na izradi nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Potencijalni IPARD korisnici do sada su morali da obezbede pun iznos za finansiranje planiranih investicija. Uvođenjem avansnog plaćanja biće obezbeđen znatan iznos finansijskih sredstava za realizaciju odobrene investicije. Očekuje se da će ova izmena ubrzati povlačenje novca iz evropskog pretpristupnog fonda. Prema najavama, izmenom zakona biće propisana obavezna i potpuna dokumentacije prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje, čime bi se znatno smanjilo vreme obrade zahteva.

Politika