Žito požutelo, ali nije izmrzlo

0
106

Neobičajeno toplo vreme za ovo doba godine skreće nam poglede na prirodu oko sebe, gde prvo zapažamo žitna polja duž puteva.

Naviknuti da se pšenica zeleni, vidimo je kako je umesto različitih nijansi zelene boje požutela, što mnoge neupućene navodi na zaključak da se suši ili da je bolest napala iznikli rod, koji tek treba da krene da se bokori i lagano raste do žetve.

Ranijih godina nismo nailazili na ovakve slike, ali nagle promene temperature doprineli su da nam na njivama pod pšenicom sada preovladava jesenja žuta boja. Stručnjaci sa novosadskog Nacionalnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo kažu da nema povoda za brigu.

– Pšenica nam je zdrava, jedino što je nagli pad temperature iz plusa u minus doprineo da lisna masa izmrzne.Pregledom čvora bokorenja na Rimskim šančevima utvrdili smo da biljke nisu promrzle i da će se regenerisati u narednim toplijim danima –kazao je dr Vladimir Aćin. –Problem sa izmrzlom pčenicom mogu da imaju samo ratari koji seme nisu položili na odgovarajuću dubinu, pa je tamo gde je seme posejano plitko žito nastradalo. I u Poslovnom udruženju” Žita Srbije “kažu isto, i još dodaju da se ne očekuje veća šteta zbog naglog zahlađenja.

– Nagli prelazak temperature iz plusa u minus više se odrazio na sorte pšenice koje nisu otporne na nagle promene temperature, pa je to sada ratarima pouka, da prilikom setve pšenice povedu računa i kupe seme otporno na ovakve vremenske prilike –kazao je iz “Žita Srbije “ Vukosav Saković.

Jesenas smo posejali pšenice na 595.000 hektara, a od tih površina najviše se nalazi u našoj pokrajini.

Po rečima poljoprivrednika iz Subotice Miroslava Kiša, “žutila” ima na njivama, ali je od njive do njive slika drugačija, negde je pšenica sasvim požutela, a na drugim nije skroz. –Ove zime suočavama se sa retkom pojavom, o kojoj bi struka trebala da kaže šta se dogodilo sa pšenicom čija semena treba da su otporna na ćudi zime –kazao je Kiš. – Prilikom kupovine semena trgovci garantuju da je seme najbolje u svemu , međutim sada se pokazalo suprotno, pa ćemo u narednih mesec dana znati tačno šta se sa pšenicom dogodilo.

Z. Delić/Dnevnik