Zgrade bez saobraćajnica: U komšiluku raste „humano naselje“, da li biste živeli u njemu?

0
152

Projekat stavlja naglasak na zelenilo i parkove, te je zamišljen tako da između zgrada nema saobraćajnica.
Nakon uklanjanja postojećih objekata i pripremnih radova, počela je prva faza realizacije projekta Vrtovi svetla, koji će revitalizovati zonu u neposrednoj blizini Fabrike električnih sijalica i njen poznati toranj. Planirano je da prvi stanovi budu useljivi do kraja 2022. godine, a kompletan završetak projekta očekuje se do kraja 2024.

„Naselje će se realizovati u nekoliko faza. U prvoj fazi, koja je u toku, planirana su 163 stana. Druga faza su dve susedne zgrade, povezane manjim poslovnim delom, zatim još dve zgrade u fazi četiri, a peta je faza uređenje nekadašnjeg industrijskog sklopa“ kaže Joško Mikulić, inženjer građevine i voditelj tog, 80 miliona evra vrednog projekta, iz kompanije MC & partneri development, piše Jutarnji list.
Dodaje da će se sledeća četiri meseca raditi iskopi i temelji za podzemne garaže, a zatim počinje sama gradnja objekata, tačnije prve dve stambene zgrade. Projekat Vrtovi svetla stavlja naglasak na zelenilo i parkove, te je zamišljen tako da između zgrada nema saobraćajnica, nego su sva parking mesta u podzemnim garažama s ulazima iz Kornatske ulice.

Povratak humanom stanovanju u zelenom okruženju, koristeći najnaprednije tehnike građenja i najnovija tehnološka dostignuća u projektovanju, kao i oprema stanova vrhunskim materijalima bila je nit vodilja u osmišljavanju ovog jedinstvenog projekta.

Industrijski objekti, proizvodna hala i poznati toranj za ispitivanje sijalica čine središte stambenog kompleksa. Predviđena je prenamena u komercijalne sadržaje koji nadopunjuju savremeni život – osim dućana, kafića, pošte i banke, frizera i sličnog – tu će se nalaziti i prostori za teretanu i velnes.

Investitori navode da je prodato ili rezervisano sedamdesetak od buduća 463 stana. Planovi stanova su fleksibilni te se u početnoj fazi gradnje i prodaje mogu modelirati prema željama kupaca, kao i odabir opreme stana ili, na primer, vrste grejanja.

Zgrade se grade prema novim zakonskim propisima u gradnji, a reč je o građevinama gotovo nulte energije, odnosno vrlo visokih energetskih svojstava. To jednostavno znači da se što manje energije zimi troši na grejanje, a leti na hlađenje.


B92