REM stavlja pod nadzor televizije AL Jazeera, N1 i Novu S

0
84

Savet Regularnog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku da se u redovan nadzor stave televizije N1, Nova S i AL Jazeera kao televizije koje imaju značajnu gledanost.

Kako je objavljeno na sajtu REM-a, Savet Regulatornog tela za elektronske medije razmatrao je u utorak izveštaj Službe za nadzor i analizu programa u vezi sa emisijom „Mentalno razgivanje“ emitovanoj 2. novembra 2020. godine u programu TV Nova S.

“Imajući u vidu da je služba uočila veliki broj nepravilnosti u predmetnoj emisiji, a za koje je Savet utvrdio da predstavljaju kršenje odredbi Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata, odlučeno je i da se o tome obaveste luksemburško nezavisno audiovizuelno telo (ALIA), EPRA, ERGA i OSCE. Ovakva odluka je doneta jer je dozvola za pružanje medijske usluge TV Novoj S izdata od strane luksemburškog nezavisnog audiovizuelnog tela (ALIA)”, navodi se u saopštenju.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na istoj sednici izrekao mere upozorenja nacionalnoj Happy TV i TV Info 24 plus zbog emitovanja sadržaja koji se odnose na magiju, proricanje sudbine, tumačenje horoskopa i sl., suprotno odredbi člana 24. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, uz obavezu da televizije ovakve programske sadržaje ne emituju u bilo kom segmentu programa.

Izvor: BIZLife