PREVOZNICI IZ SRBIJE SATIMA SE MRZNU NA GRANICAMA: Čadež pisao vlastima – traži od Nemačke da preispita mere

0
80

NEMAČKA je obavezala i profesionalne vozače da prilikom prelaska njihove granice moraju da imaju negativan PCR test.

Ova procedura poslednjih dana pravi velike gužve na nemačkim prelzima, a šoferi sate provode u čekanju. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture Štefanu Bilgeru u kome traži razrešenje ove situacije zbog koje trpe i mnoge druge zemlje Evrope.

Mera se odnosi na sve koji ulaze u Nemačku, a boravili su ili prolazili kroz Slovačku i Češku i deo Austrije. Za njih je uvedena obaveza registracije i dostavljanje negativanog testa na kovid 19, a u nekim slučajevima je predviđen i karantin. Ovakva procedura do sada, pa ni na početku pandemije, nije važila za profesionalne prevoznike.

– Mera je dovela do izuzetno komplikovane situacije i velikih zastoja u transportu robe ka Nemačkoj – navodi Čadež u pismu.
– Slike sa granica, redovi u kojima stotine vozača stoje više sati po izuzetno lošem vremenu, čekajući na testiranje zaista su zabrinjavajuće. Na ovaj način izloženi su većem riziku od zaražavanja nego kada su bili u svojim kabinama kamiona. Tokom čitave pandemije, koja traje već teških godinu dana, profesionalni vozači su bili izuzeti od svih mera restrikcije. I upravo to je doprinelo da u teškim okolnostima, ne dođe do zastoja u snabdevanju robom. Transport robe, kao žila kucavica svake privrede, ne sme stati, i on se odvijao u svim uslovima.

Vozači, kako prenosi PKS, sada provode sate na nemačkoj granici. Jedan od naših viozača je u utorak u 14 sati stao u red za testiranje, a testiranje je završio posle gotovo 15 sati, u sredu u 04.30. Problem je što se čeka testiranje i rezultati testa.

Predsednik PKS podseća na preporuke o koordiniranom pristupu država članica EU na restriktivnu slobodu kretanja u Uniji izazvanu pandemijom kovid 19 od 28. januara.
– Savet EU je još jednom stavio akcenat svojih preporuka i na same transportne radnike – ističe Čadež. – Nadamo se da će Nemačka pronaći načina da razmotri preporuke Saveta EU u delu koji se odnosi na izuzimanje transportnih radnika od zahteva koji se odnose na karantin i obavezan negativni PCRR test, uz dokaz o negativnom brzom antigen testu. Na ovaj način dodatno bi se osnažilo neometano funkcionisanje Zelenih koridora EU i snabdevanje jedinstvenog tržišta EU.

Novosti