Komšije otpisuju 50 oklopnjaka vrednih 25 miliona dolara!

0
96

U avgustu 2014. godine prva, od 220 borbenih vozila MRAP koja su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Američke Države, stigla su u tamošnje oružane snage. Donacija je bila vredna oko 100 miliona američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju Hrvatske vojske kvalitetnim borbenim vozilima. Hrvatska je za tu donaciju iz budžeta platila PDV u iznosu od 2,5 miliona evra.

Preskupa obnova

Šest i po godina kasnije, u februaru 2021, oko 50 tih vozila parkirano je u dvorištu Remontnog zavoda u zagrebačkom Jankomiru. Kako su parkirani u leto 2014, tako i danas tamo stoje. Na kiši, snegu i suncu, vozila – nekad vredna oko 25 miliona dolara godinama – propadaju. Većina su borbena oklopna vozila, a četiri su sanitetska vozila tipa MRAP HAGA.

Delimično su pokrivena ceradama, a sa nekih su skinuti točkovi, verovatno zbog zamene na vozilima koja se koriste. Na službeni upit novinara šta je sa tim vozilima i zašto su tamo, od Ministarstva odbrane danima nije stizao odgovor – tamo su jednostavno odbijali da odgovore. Prema neslužbenim informacijama, vozila će najverovatnije biti otpisana. Posle šest i po godina izloženosti svim mogućim atmosferskim prilikama i nekorišćenja, njihovo dovođenje u vozno stanje bilo bi, jednostavno, preskupo.

Osim toga, u oružanim snagama, prema svemu sudeći, zaključili su da su im ta vozila višak i da nemaju potrebe za njima, što samo pokazuje loše planiranje potrebnih količina kada je donacija dogovarana. Naime, u to vreme prvo su stigla 162 vozila, a zatim je dogovoreno njih još pedesetak. Upravo onoliko koliko ih već šest i po godina neiskorišćeno stoji na livadi u Jankomiru. Doduše, tada se tvrdilo da će jedan deo tih vozila biti raspoređen specijalnim snagama MUP-a, ali to se nikad nije dogodilo.

Pošto su dopremljena u Hrvatsku i predstavljena javnosti, sva vozila su premeštena u Remontni zavod. Tamo je trebalo da bude obavljen redovan servis, da budu prefarbana u zelenu boju, a deo njih i naoružati i nadograditi VHF uređajima za komunikacije.

No, ubrzo je utvrđeno da vozila imaju jedan veliki nedostatak. Naime, utvrđeno je da su na trećini vozila balistička stakla neispravna. Ta su vozila korišćena u vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku, pa je s vremenom na određenom broju njih trebalo zameniti balistička višeslojna stakla zbog isteka veka trajanja, odnosno pojave delaminacije, raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena. Kako prilikom pregleda vozila pre preuzimanja niko nije utvrdio da su na delu vozila stakla neispravna, to je utvrđeno tek posle preuzimanja u Hrvatskoj.

Zato je oko 70 vozila završilo na ledini Remontnog zavoda. Tu su stajala dve i polgodine, sve dok 2016. godine Ministarstvo odbrane nije kupilo 120 različitih vrsta neprobojnih stakala za 48 vozila, u vrednosti od 1,2 miliona kuna (nešto preko 158.000 evra).

Nabavka iz Izraela

Dodatno su kupljena stakla za još 80 vozila, u vrednosti od oko 4 miliona kuna (528.000 evra). Dakle, samo na stakla potrošeno je dodatnih oko 5,2 miliona kuna (oko 687.000 evra). Stakla su naknadno nabavljena jer nisu bila uključena u komplet rezervnih delova koji je ugovoren s vozilima. Nabavka je tada trebalo da bude brza i jeftina. Naime, te godine, 2014, načelnik Glavnog štaba general Drago Lovrić tvrdio je da je sa Amerikancima postignut sporazum o razmeni informacija o rezervnim delovima kroz informatički program.

– Znači, najjeftinije i najbrže moguće – zaključio je tada Lovrić.

Međutim, pokazalo se da bi nabavka stakla u direktnom dogovoru s Amerikancima bila pet puta skuplja nego putem javnih nabavki, pa su ona nabavljena direktno od proizvođača u Izraelu koji ih isporučuje i američkoj vojsci.

Kada su bila isporučena vozila, tvrdilo se da je jedini trošak za Hrvatsku 2,5 miliona evra plaćenog PDV-a. No, ubrzo se pokazalo da je taj trošak znatno veći. Osim oko 5,2 miliona kuna (oko 687.000 evra) za stakla, plaćeno je i oko 1,7 miliona kuna (oko 185.000 evra) za nadogradnju VHF uređaja za komunikaciju. Dakle, samo za stakla i VHF uređaje utrošeno je dodatnih oko 872.000 evra (nešto preko milion američkih dolara), a tu je i trošak bojenja vozila.

Sada se pokazuje da je i planiranje bilo loše, kao i da je ugovoreno mnogo više vozila od potrebnog broja, a na sve to je očito da je njihova popravka ocenjena kao preskupa. Kad se sve sabere, Amerikanci su „zavrnuli“ Hrvate kao niko, poklonivši im najpre vozila sa neispravnim balističkim staklima, a onda želeli da im nabavku novih naplate pet puta skuplje. Uz pomenute troškove za rezervne delove i novu opremu, uz bojenje vozila, može se reći da je ovo bio „poklon iz pakla“ zbog kojeg će hrvatski poreski obveznici dugo, dugo plakati…

Pravda