Novi vozovi imaće minimum 300 sedišta, podno grejanje i barove, a juriće i do 200 km/h

0
97

Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku elektromotornog voza.

Reč je o kompoziciji za brzine do 200 kilometara na sat, a kako sada stvari stoje u najužoj konkurenciji naći će se kineski proizvođači kojima po ceni i kvalitetu teško ko može da konkuriše.

Rok za podnošenje ponuda za isporuku ovakvih vozova je 15. mart. Traženi rok isporuke prvog voza je kraj oktobra, a za dodatna dva do kraja 2021. godine.

Očekivani garantni period za vozove je dve godine od operativnog prijema. Ponuđači moraju da obezbede i obuke za upravljanje i održavanje vozova. Obaveza ponuđača je da obezbedi bankarsku garanciju od tri procenta cene za ozbiljnost ponude.

– Vredno radimo da Železnice Srbije izgledaju kao železnice neke moderne evropske zemlje i radimo na tome i mislimo da ćemo uspeti. Radimo na tome kako da dodatno integrišemo železnicu i podignemo saobraćaj – navodi ministar saobraćaja Tomislav Momirović.

Tražena dužina vozova je 100 metara sa minimalno 300 sedišta, podnim i grejanjem preko bočnih zidova, a navedeno je da moraju imati toplotnu i zvučnu izolaciju, LED osvetljenje, toalete i za osobe manje pokretne, barove za tople napitke, vaj-faj sistem rezervacije sedišta i sisteme za zvučna i video obaveštenja.

– Vrlo brzo ćemo odavde do Novog Sada ići za 40 minuta. Vrlo brzo će građani videti šta je železnica i koji su benefiti – napominje Momirović.

Podsetimo, ministar Momirović je 6. januara potpisao memorandum sa kineskim kompanijama „Čajna relvej internešenel“ i „CRRC korporejšn limitid“ i tada je navedeno da dokument predstavlja osnov za potencijalnu nabavku putničkih vozova za brze pruge.

Kurir