Udruženje radnika na internetu: Ne znamo ko su frilenseri koji su pohitali da plate porez

0
79
Foto jutjub

Udruženje radnika na internetu odgovorilo je danas ministru finansija Siniši Malom da ne znaju ko su „frilenseri koji su pohitali da plate porez“, jer je anketa koju su oni organizovali na fejsbuku pokazala da 98,8 odsto ljudi ne prihvata predlog Vlade Srbije za plaćanje poreza.
Pod uslovom da frilenser ima stabilnu zaradu i jednake prihode, trenutni poreski model znači da će narednih 10 godina plaćati 50 odsto svoje zarade. Mi, pak, znamo da niko ko živi od frilens poslova to ne može da prihvati, a to smo vam saopštili i na pregovorima, navodi se u pismu.

Jasno je, dodaju u Udruženju, da Poreska uprava nije obaveštavala, niti sprovodila poresku kontrolu prihoda iz inostranstva sve do prošle godine, kada ste se naprasno setili da biste na ovaj način mogli puniti budžet.

Možete ići redom po filijalima i pitati poreske službenike koliko su se bavili ovim i da li i sada znaju kako da oporezuju fizička lica, sve do sredine prošle godine kada su pojedine filijale Poreske uprave dobile zadatak i uputstva kako da to rade, koje platforme da proveravaju, od kojih banaka da traže podatke, i, najvažnije, koji obračun da primenjuju, navodi se.

Ponuda Vlade odnosi se na plaćanje poreza i doprinosa za tekuću i prethodnih pet godina. Kao što znate, mi zakonski ne ostvarujemo pravo na staž ni unazad, ni unapred, aktuelni zakoni nam to ne omogućavaju.

Navodite da je ponuda Vlade izuzetno povoljna i da će „onaj koji je mesečno zarađivao 200 evra sada imati dug od 3.000 evra umesto 5.000 evra. Da će mesečna rata duga narednih 10 godina iznositi samo 3.000 dinara, ilustrovalo je Udruženje izjavu Malog.

Pitamo vas, ističe se u pismu, kako je dobra ponuda da neko ko zarađuje samo 23.500 dinara mesečno, ispod minimalca, narednih deset godina plaća dug od 3.000 dinara i tekuće obaveze koje iznose 7.500 dinara.

Rekli ste još i da je najveći broj frilensera „organizovan kao preduzetnik“, a prošle godine je uveden Test samostalnosti koji većina frilensera ne prolazi, te se ne mogu registrovati kao preduzetnici, podseća se u obraćanju Malom.

Jednostavno rečeno, u trenutnom zakonskom i poreskom okviru nas nema. Nema modela za nas.

Još jednom tražimo da pokušate da shvatite ko su frilenseri i jednostavno uradite ono što su sve druge zemlje uradile – zakonski regulišete naš položaj, zaključuje se u pismu.

Foto jutjub

Danas