U Srbiji počela isplata uvećanih penzija za 5,9 odsto

0
76

Penzionerima u Srbiji iz kategorije zaposlenih danas je počela isplata penzija za januar uvećanih za 5,9 odsto, prema „švajcarskoj“ formuli, odnosno u skladu sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije.
Vojni penzioneri i poljoprivrednici uvećanu penziju dobili su 5. februara.

„Uvećane penzije dobija oko 1,7 miliona penzionera, što je sjajna vest za naše najstarije, za koje je prethodna godina zbog zdravstvene situacije bila posebno teška. Švajcarska formula na najrealniji način oslikava stanje u privredi i zahvaljujući njoj penzije rastu na potpuno realnim osnovama“, naveo je u saopštenju ministar finansija Siniša Mali.

Podsetio je da su penzije od 2014. godine uvećane za oko 29 odsto.

Mali je rekao da će vakcinacija dati dodatni optimizam da će se život normalizovati, ali i da će domaća ekonomija biti medju najuspešnijima, što je temelj za dalji rast životnog standarda, odnosno rast plata i penzija.

Dodao je da će do petka biti poznati detalji novog paketa podrške građanima i privredi.

„Država će izdvojiti ogroman novac, jer je planirano proširenje obima podrške na inicijativu predsednika (Srbije) Aleksandra Vučića“, kazao je Mali.

Kako je objasnio, tri puta po 50 odsto minimalne zarade dobiće i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija, a u okviru sektorske podrške još po jedan minimalac biće opredeljen za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim i rent a kar agencijama, kao i hotelijerima.

 

Danas