Cigaretama rastu i cene i proizvodnja i izvoz

0
74
Photo by fotografierende from Pexels

Najjeftinija paklica cigaretu u maloprodaji od 1. februara košta 270 dinara, a najskuplja je 440 dinara.

Postala je praksa da pakle cigareta rastu za deset dinara svakih šest meseci, jer proizvođači koriste akcizni kalandar, koji predviđa povećanje iznosa akciza po paklici na svakih pola godine, da bi za deset dinara uvećali cenu paklice u maloprodaji i tako povećali i svoju zaradu.

Od tih 10 dinara, državi ide 6,5 dinara, a 3,5 dinara od povećanja maloprodajne cene ostaje duvanskoj industriji. Usklađivanje akciza je, podsećamo, direktno vezano sa direktivom EU, koju je Srbija potpisala i obavezala se da će prihvatiti obavezu da iznos akciza po 1.000 prodatih cigareta dostigne iznos od 90 evra, što je prevedeno – 1,8 evra po paklici. Prema podacima Ministarstva finansija, za 11 meseci prošle godine po osnovu akcize na duvanske prerađevine u buyet je uplaćeno 95,2 milijarde dinara.

Lečenje skuplje od proizvodnje

Gledajući u akcizni kalendar do 2025. godine cigarete će poskupiti devet puta i približiti se cenama u EU, gde koštaju oko pet evra, odnosno u maloprodaji od 2,5 evra do blizu deset evra.

Međutim, poskupljenja i velika domaća proizvodnja ne donose korist našem društvu. Šteta koja nastaje kao posledica pušenja daleko prevazilazi korist koju država ostvaruje. Ukupan iznos akciza je godišnje oko milijardu evra, dok su procene da oko 1,5 milijardi evra iznose troškovi lečenja.

I dok pušači gunđaju što paklu cagrareta svakih šest meseci plaćaju skuplje, za proizvođače cigareta nema zime. Uspevaju da proizvedi, prodaju i lepo zarade uprkos pandemiji KOVID 19.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je 2020. godine proizvedeno 34,5 milijardi komada cigareta, što je za 24,4 odsto više u odnosu na 2019. godine, i to usred pandemije, kada druge industrije kukaju zbog manjeg obima proizvodnje.

Podaci istog izvora ukazuju na to da nije samo proizvodnja veća u odnosu na 2019. godinu, već da je i domaća duvanska inustrija ostvarila odlične rezultate i u izvozu.

Sekretar Udruženja za biljnu i prehrambenu industriu Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović kaže za “Dnevnik” da smo lane prodali 48.772 tona duvana i proizvoda koji su zamena za duvan u vrednosti od 396,5 miliona evra, što je za 36,9 više nego u 2019. godini.

– Od te količine, cigare, cigarilosi i cigarete su izvezene u količini od 29.437 tona ili vrednosti oko 187,9 miliona evra – kazao je Bogunović, navodeći da se cigarete iz Srbije izvoze u preko 50 zemalja sveta, od čega najviše u Japan 39,3 odsto, zatim u BiH 7,5, Tunis 7,1, Severnu Makedoniju 6,1, u Tursku 4,6 procenata, dok je u ostale zemlje izvezeno 35,4 odsto.

Photo by Julia Sakelli from Pexels

Z. Delić/Dnevnik