Susret Vladike i komandanta u Vrnjačkoj Banji!

0
227
Foto Nedeljnik Afera

Umirovljeni vladika SPC Atanasije Jevtić i jedan od hercegovačkoh ratnih komandanata Boro Antelj sreli su se danas u Vrnjačkoj Banji. Vladika je došao u jednu štampariju u ovom gradu gde je predao rukopis svoje najnovije knjige. Komandant Antelj je došao namenski da poseti svog starog prijatelja.

Stari prijatelji su se ponovo sreli I dugo razgovarali o mnogim aktuelnim temama koji muče Srbiju i Srbe, uključujući i najveće od svih srpskih pitanja – pitanje Kosova i Metohije. Osim ekskluzivnih fotografija Afera objavljuje I delove briljantnih biografija ove dvojice ljudi, koje mnogo toga povezuje osim manastira Tvrdoša i Hercegovine.

Presveti vladika

Atanasije je rođen je 8. 1. 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca. Završio je bogosloviju u Beogradu (u generaciji sa Amfilohijem i Lavrentijem). Upisao je Bogoslovski fakultet 1958. godine, zamonašen je 3. decembra 1960. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu juna 1963. godine, a sledeće 1964. godine odlazi na Teološku akademiju na Halki (Turska) a potom na Teološki fakultet u Atinu. Tu je odbranio doktorsku tezu iz dogmatike na temu „Eklsiologija Apostola Pavla po Svetom Jovanu Zlatoustom“. U jesen 1968. godine odlazi u Pariz, gde najpre nastavlja bogoslovske studije na Institutu Svetog Sergija i dalje usavršava znanje francuskog jezika. Posle provedene jedne godine izabran je za profesora na Institutu. Naredne tri godine je predavao Uvod u bogoslovlje i Patrologiju sa Asketikom, a poslednju godinu predavao je i Istoriju crkve vizantijskog perioda. Vratio se iz Pariza 1972. godine i od tada je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu niz godina predavao Istoriju hrišćanske crkve, neko vreme Istoriju srpske crkve, a 1987. izabran je za redovnog profesora Patrologije. Biran je za dekana Bogoslovskog fakulteta 1980. — 1981. i 1990-1991. godine. Tokom rada na fakultetu, objavio je oko stotinu naučnih radova.

Krajem 1983. godine Atanasije Jevtić u časopisu „Pravoslavlje“ započinje objavljivanje feljtona „Od Kosova do Jadovna“, u kojem akcentuje stradanja srpskog naroda u raznim vremenima i raznim delovima Jugoslavije. Feljton prvo detaljno opisuje slučajeve napada Albanaca na Srbe na Kosovu, maltretiranje monaha, silovanja monahinja, itd, poredeći probleme Srba na Kosovu sa genocidom nad Srbima u NDH. U periodu 1980-ih Jevtić je podržavao uspon Miloševića, posebno nakon posete Kosovu Polju 27. marta 1987. godine kada je kosovskim Srbima poručio „Niko ne sme da vas bije!“
Bibliografija

Teško je pružiti čak i najskromniji uvid u bibliografiju radova vladike Atanasija, ali bilo bi vredno spomenuti njegovu Patrologiju, zatim zbornike studija i članaka: Bog se javi u telu, Duhovnost Pravoslavlja, Živo predanje u Crkvi, Zagrljaj svetova, Na putevima otaca I i II, Traganje za Hristom, Filosofija i teologija. Tu su i veoma zapaženi prevodi: Knjige makavejske, Psaltir itd. Posebno valja spomenuti paralelni prevod Knjige postanja sa starohebrejskog i starogrčkog jezika sa komentarima. Epiksop Atansije je takođe poznat i kao prevodilac dela Svetih Otaca. Spomenućemo njegove prevode: Dela apostolskih učenika, Praznične besede Sv. Grigorija Bogoslova i Besede Sv. Jovan Damaskina.

Predavanja

Učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim skupovima iz oblasti crkvene istorije, filozofije, teologije i hrišćanske kulture. Autor je brojnih knjiga, studija, članaka, ogleda i beseda. Objavio je mnoge prevode sa starogrčkog, staroslovenskog, hebrejskog, francuskog, ruskog i drugih jezika.
Junak, komandant i borac!

Boro Antelj, heroj odbrane Konjica i Hercegovine, je čovek čije ime će pamtiti mnoge buduće generacije. Ovaj istinski junak je među prvima stao u odbranu svog naroda, svog ognjišta i svoje otadžbine suprotstavivši se zločinačkoj i fašističkoj ideologiji Alije Izetbegovića koja je odgovorna za smrt više od sto hiljada ljudi.

Boro Antelj je simbol otpora, čovek koji je stao pred mnogo, mnogo moćnijeg i brojnijeg agresora i okupatora sa jedinim ciljem – da zaštiti civilno stanovništvo i zaustavi teror muslimanskih vojnika. Bio je ratni komandant 2. lake pešadijske brigade Hercegovačkog korpusa Vojske Republike, čovek brilijatne i zavidne karijere. Boro je bio i ostao borac, čovek iz naroda, skroman i dobrodušan a u isto vreme neustrašiv, hrabar i uporan! I sam je tokom Drugog svetskog rata izgubio veliki broj članova svoje porodice.

 

Foto Nedeljnik Afera

Afera /G.K.