Damask napravio dogovor sa Kurdima

0
92

Sirijske demokratske snage (SDF) i vlada u Damasku postigle su sporazum o ukidanju opsade SDF-a u vladinim četvrtima gradova Hasaka i Kamišli u istočnoj Siriji, navode izvori.
SDF je počeo da sprovodi sporazum dok je u kvartima Taje i Halko u Kamišliju počelo povlačenje opsade. Otvoren je glavni put koji omogućava kretanje automobila i civila.


Prema izvorima, tokom jučerašnjeg dana održano je nekoliko sastanaka ruske strane i lidera SDF-a kako bi se garantovalo sprovođenje sporazuma. Cilj je bio da se okonča dvadesetodnevna opsada naselja pod kontrolom vlade, koja trpe nedostatak hrane, vode i drugih zaliha.

Izvori su javili da je SDF pod američkim uputstvima nametnuo opsadu ovih područja u Hasaki i Kamšliju. Vašington pokušava da potkopa prisustvo sirijske vojske i vlade u oblastima Džazire, gde su američke snage prisutne i umešane u pljačku naftnih i gasnih resursa sa SDF-om.
Ranije su aktivisti u Hasaki i Kamšliju upozorili na humanitarnu katastrofu koju je izazvala opsada SDF-a. SDF jedinice su čak sprečile ulazak cisterni sa vodom i kamiona sa brašnom. To je rezultiralo zaustavljanjem rada pekara i nedostatkom hrane u okolini.

Pravda