KAKO DA SE PRIJAVITE, A KOME AUTOMATSKI LEŽE NOVAC NA RAČUN? Prvo uplata za radnike, zatim kreće i pomoć za građane i penzionere

0
287

Novi paket ekonomskih mera vredan je 2,5 milijardi evra, a prve pare na računu, već u martu, dobiće preduzetnici i vlasnici malih i srednjih preduzeća. Oni će novac dobijati i u aprilu i u maju, a od maja kreće i novčana pomoć za građane.

Svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro i malim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara. Država će im za svakog radnika isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade koja danas iznosi oko 32.000 dinara mesečno.

Dakle, već u martu privrednici će dobiti po 16.000 (oko 135 evra) dinara za svakog zaposlenog, a isti slučaj biće i u aprilu i maju, kada će dobiti još ukupno 32.000 dinara (oko 270 evra).
Kada je reč o velikim preduzećima, još ne postoji odluka o tome hoće li i njih država pomagati. Rade se analize, a dosadašnje su pokazale da je kod velikih preduzeća 25 njih imalo pad veći od 70 odsto, dok je kod malih preduzeća više od 10.000 zabeležilo akav pad.

– Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći – rekao je ministar Siniša Mali.

Kao i kod prethodnog paketa mera, pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici.

Najavljena je i takozvana sektorska podrška, za delatnosti koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa, pa će tako prevoznici dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci. To je podrška za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.
Građanima po 60 evra, penzionerima 110

Podršku u vidu direktne novčane pomoći dobiće i svi punoletni građani Srbije. Već u drugoj polovini aprila moći će putem kol centra i sajta trezora Srbije da se prijave za pomoć države od dva puta po 30 evra.

Sa prijavljivanjem će se krenuti u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine.

Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati.

Penzionerima sledi i dodatnih 50 evra. Taj „bonus“ biće isplaćen najstarijima u septembru.

Oni neće morati da se prijavljuju uopšte, jer postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. I za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Alo