Kakve cene nas očekuju ove godine na letovanju?

0
383
Photo by Asad Photo Maldives from Pexels

Usaglašavanje protokola za ulazak srpskih turista u Grčku tek bi trebalo da usledi, ali se cene letovanja već polako pojavljuju u ponudama turističkih agencija, onih najoptimističnijih koje se nadaju dobroj letnjoj sezoni. Slična situacija je i sa crnogorskim letovalištima, pošto nam za ulazak u ovu zemlju od skoro nisu potrebni negativni PCR testovi.

Poznavaoci prilika ocenjuju da će cene verovatno biti nešto niže ako se granice ranije otvore, odnosno da će aranžmani biti nešto skuplji ako se bude čekao poslednji trenutak za međudržavni dogovor. Trenutno su cene u Grčkoj uglavnom slične prošlogodišnjim ili nešto niže, do 10 procenata, a takva situacija je i u susednoj Crnoj Gori.
Dakle, cene smeštaja na omiljenim destinacijama srpskih turista u Grčkoj nisu se mnogo promenile u odnosu na prošlu godinu. Za desetodnevni boravak uglavnom bi trebalo da izdvojite sličnu sumu ili nešto manje, od 5 do 10 procenata, ali je za najtraženije termine u jeku sezone (jul-avgust) i dalje potrebno spremiti i do 600 ili 700 evra za 10 noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi.

Cene smeštaja se trenutno kreću od 30 evra po osobi za 10 dana na Lefkadi početkom juna, do 600 evra na Skiatosu i u Polihronu u julu i avgustu.

U predsezoni, u drugoj polovini maja, 10 noćenja na Halkidikiju sa autobuskim prevozom iz Beograda mogu se naći već od 70 evra, a ukoliko krenete svojim kolima možete platiti i samo 30 evra po osobi.

Na Tasosu početkom juna možete provesti 10 dana za 75 do 85 evra, dok će vas boravak u vili u Stavrosu, u istom terminu, koštati oko 100 evra. Ako ipak odlučite da dođete u avgustu, moraćete da spremite 225 evra.

U Haniotiju 10 dana letovanja u vili koštaće vas u junu između 105 i 175 evra.
Hotelijeri i vlasnici smeštaja uglavnom ističu da su objekti potpuno spremni za prijem gostiju u novim okolnostima, da se redovno održavaju i dezinfikuju, kao i da se poštuju sve preporučene epidemiološke mere.
Za kafu od 2,5 do 5 evra

Što se tiče vanpansionskih troškova, kafa se u zavisnosti od letovališta do letovališta, ali i vrste i prestiža objekta, može popiti za 2,5 do 5 evra. Prosečna cena standardne marke piva je od 3 do 4 evra, a kokteli se kreću od 6 do 10 evra. Voda je oko 50 centi za flašicu ili 1,5 evro za litar u tavernama.
Što se tiče girosa, prosečne cene su oko 2 do 3 evra, a picu možete pojesti za 6 do 10 evra u zavisnosti od destinacije. Cene voća i povrća su približne srpskim cenama, dok je meso neznatno skuplje.

Prošle godine je set ležaljki i suncobrana u barovima na Halkidikiju koštao 5 evra, što je bilo upola jeftinije nego godinu dana ranije. Većih promena ne bi trebalo da bude ni ove godine.

Ipak, turistički radnici koji već godinama organizuju letovanja u Grčkoj ističu da je ova zemlja još uvek u nekoj vrsti lokdauna, odnosno policijskog časa, jer rade samo najneophodnije institucije. Zato preporučuju putnicima da se o aktuelnim cenama raspitaju i neposredno pred polazak na letovanje.
Vlasnici apartmana ove godine opušteniji

Kako ističu naši sagovornici, čini se da su vlasnici hotela i apartmana u Grčkoj ove godine nešto opušteniji, pošto se nadaju i poseti turista iz zemalja EU kojima je već dozvoljeno putovanje (Bugarska, Rumunija).

Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije “Nikana” na Tasosu, kaže da je njena agencija od vlasnika smeštaja zatražila cene još u novembru.

„Kako bi vlasnici izašli u susret mnogobrojnim srpskim turistima koji godinama biraju iste destinacije, a mnogi od njih i iste hotele i apartmane, za naše turiste postoji mogućnost rezervacije smeštaja bez obaveznog uplaćivanja depozita, sve do trenutka kada se bude znalo da li će moći da uđu u Grčku ili ne, odnosno do otvaranja granica“, objašnjava sagovornica „Blica“.

Ona dodaje da je oko 30 procenata vlasnika smeštaja odmah poslalo svoje cenovnike i cene su iste kao prošle godine ili nešto niže, za 5 do 10 odsto. Još oko 20 odsto vlasnika je poslalo cene posle nove godine i one su takođe iste ili nešto malo niže.

„To nam govori o tome da oni očekuju dobru sezonu“, ističe naša sagovornica i dodaje da i grčki premijer Micotakis, kao i ministar turizma Haris Teoharis u svim svojim obraćanjima naglašavaju da očekuju dobru turističku sezonu, da je Grčka bezbedna zemlja, kao i da neće biti uslovljavanja turista za ulazak u zemlju i da vakcine neće biti preduslov.

„To je sigurno jedan od značajnih razloga zašto hoteli i apartmani drže cene. Jednostavno očekuju da sezona bude dobra“, ocenjuje Ana Nikolić, uz napomenu da su destinacije koje najviše zanimaju naše turiste (Halkidiki, Solunska regija, Tasos) istovremeno i regije koje privlače rumunske i bugarske turiste.
Cene u Crnoj Gori

Krajem maja u privatnom smeštaju na crnogorskom primorju možete provesti 10 dana za 120 do 150 evra. Tako se kreću cene u Herceg Novom, Sutomoru, Ulcinju.
U Budvi, Tivtu ili Baru možete naći smeštaj u vili od 180 evra za 10 dana pa naviše, dok apartmani u Budvi u junu koštaju od 36 evra za noć, mada je prosek oko 45 evra.

Noćenje u hotelima u ovom gradu košta od 65 evra, ali se najveći broj ponuda kreće oko 100 evra. Cene u julu su oko 10 do 20 evra skuplje.

U Herceg Novom noćenje u hotelu u julu košta od 55 evra, dok se apartmani mogu naći i za 40 evra za noć.

Cene hrane i pića se još nisu preterano promenile, mada turistički radnici kažu da će sve zavisiti od toga kako krene sezona. Za sada kafu na plaži možete da popijete u proseku za dva evra, kao i pivo. Pastu ili rižoto ćete u restoranima platiti između sedam i 10 evra, dok jela sa mesom ili morskim plodovima koštaju nešto više.

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Blic