Med iz Srbije prvi put na tržištu Italije

0
109
pixabay.com

BEOGRAD – Srbija je prvi put izvezla med na tržište Italije, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da iz godine u godinu raste broj pčelara i košnica u Srbiji i da je zadovoljan i radom pčelara i kvalitetom meda.

„Juče smo prvi put izvezli med na prostor Italije, iz naših pogona iz Srbije, to je naš med. Imali smo izvoz i na prostor Emirata i nekih drugih zemalja“, rekao je ministar na TV Prva.
Najavio je da će ovih dana biti isplaćene sve subvencije za pčelare.

„Mislim da pčelari u poslednje četiri godine ne moraju da brinu o svojoj egzistenciji, jer je pčelarstvo uzdignuto na mnogo veći nivo nego što je to bilo ranije“, rekao je ministar.

Naveo je da se ranije pčelarstvo doživljavalo kao hobi, a da je sada isplativo time se baviti.

„Pogon u Rači Kragujevačkoj koji je sufinansirala država, to je njihova fabrika, sami pčelari su se udružili i napravili fabriku“, kaže Nedimović.

U toku je, navodi, velika akcija uklanjanja falsifikovanog meda sa srpskog tržista i navodi incidentne situacije i pokušaje da se iz Ukrajine i Moldavije prošvercuje u Srbiju njihov med koji nije odgovarajućeg kvalitera ili je dobijen na veštački način.

„Mi gledamo da to suzbijemo. Nije reč o medu, nego o veštackoj tvorevini koja liči na med“, precizirao je Nedimović.

Kaže da posebna akreditovana laboratorija na Hemijskom fakultetu može da otkriva da li je reč o prirodnom medu ili o vestačkom medu.

„Spram toga preduzimamo odgovorajuće mere. U toku ovih dana je velika akcija gde pokušavamo da te falsifikatore meda uklonimo sa tržišta kako bi naši pčelari imali bolju prođu na tržištu“, rekao je Nedimović.

freeimages.com

RTV