Frilenseri, porez i protesti: Internet radnicima zakazan sastanak u Vladi u ponedeljak

0
60
Foto jutjub

Hiljade frilensera hodale su centrom Beograda u protestnoj šetnji, zahtevajući od predstavnika vlasti da se reši problem naplate poreza od njih.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar pozvao je frilensere da se okupe ispred zgrade Vlade Srbije i u ponedeljak, kada će predstavnici udruženja imati sastanak u vladi.

„Ako ne prihvate naše zahteve, izaći ćemo ponovo na ulicu“, rekao je Pogačar okupljenima.

Poreska uprava Srbije donela je odluku da retroaktivno pet godina oporezuje prihode frilensera, što je izazvalo njihovo negodovanje.
Sastanak frilensera u ponedeljak s premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković zakazan je u toku samog protesta.

Šetnju pod sloganom „Stop pljački radnika na internetu“ organizovalo je Udruženje radnika na internetu.

Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine, odakle su demonstranti prošetali do zgrade Vlade Srbije.
Nosili su transparente na kojima je pisalo „Stop pljački radnika na internetu“, „Zarada 200 evra – dug 9.000 evra“, „Prvo zakon, onda porez“.

U završnici protesta predsednik udruženja Miran Pogačar rekao je da vlasti od frilensera traže „harač“.

„Ne damo godine svog rada u kojima smo se borili sami“, poručio je.
Šta traže frilenseri

Frilenseri okupljeni u Udruženju radnika na internetu su jednoglasni – poreski nameti su previsoki, a nadležni često nisu umeli da objasne kako se porez obračunava i kako mogu da izmire obaveze.

„Mi želimo da plaćamo porez, ali kada bude u razumnim okvirima, od 10 do 14 odsto, kao što je u okolnim državama“, rekao je ranije za BBC Miran Pogačar.

Njihovi zahtevi odnose se na dva problema:

Visina nameta: Udruženje traži da pregovara sa nadležnima o načinu obračuna poreza
Naplata poreza i doprinosa pet godina unazad uz zateznu kamatu: Udruženje traži od nadležnih da obustave ovu naplatu
Ministar finansija Siniša Mali rekao je krajem 2020. godine da će razgovarati sa frilenserima o eventualnim promenama nekih zakona.

Međutim, istakao je da treba sagledati sve efekte i da poreske zakone ne bi trebalo često menjati.

„Ne mogu da budem neodgovoran ministar finansija samo zato što je neko propustio nešto da pročita ili neko nešto nije video“, rekao je tada Mali.

Poreska uprava je u oktobru 2020. objavila da veliki broj ljudi koji rade preko interneta za inostrane kompanije ne plaća porez i pozvala ih da obaveze samoinicijativno ispune dok ne počnu kontrole i kažnjavanja.
Zakon o poreskom postupku i administraciji propisuje da se dugovanje za porez može potraživati pet godina unazad.

Zatezna kamata je kaznena kamata koja se primenjuje prilikom kašnjenja u ispunjavanju obaveza, a stopu određuje Narodna banka Srbije.

Uz tu kamatu, sume novca koje bi frilenseri trebalo da plate daleko premašuju primanja većine, upozoravaju u Udruženju radnika na internetu.
Šta ako frilenseri ne plate porez?

Zakon propisuje prekršajne kazne, a u krivičnom zakoniku se navodi i delo poreske utaje.

Kazne mogu biti novčane i zatvorske i kreću se od pet do 150 hiljada dinara ili do 50 odsto utvrđenog poreza.

Krivični zakonik za utaju poreza propisuje novčanu i kaznu od jedne do pet godine zatvora, ukoliko iznos poreza premašuje milion dinara.

Foto jutjub

Danas