Poskupeo med u maloprodaji

0
113
pixabay.com

Nestašica meda ovih dana dovela je do podizanja njegove cene u maloprodaji kod pčelara u celoj Srbiji, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Objašnjavaju da je jedan od razloga za poskupljenje slaba pčelinja paša tokom 2020. godine.

SPOS navode da je prethodne godine pčelinja paša podbacila za celih 80 odsto zbog loših vremenskih prilika, kao i daje na tržištu ponuđeno jako malo meda, čije su zalihe sada već na izmaku.

Prema njihovim rečima, ovih dana bagremov med se na kućnom pragu pčelara prodaje po ceni ne manjoj od 1.000 dinara za kilogram, kao i planinski livadski i lipov med.

U SPOS-u napominju da se cene meda kreću i do 1.500 dinara.

Suncokretov med, med od uljane repice, bagremčev i cvetni med, kako se navodi imaju cenu ne manju od 800 dinara za kilogram.
Što se tiče trgovina, udruženje napominje da se „tamo se u ovoj nestašici opet uvlači sve i svašta“, ali i da može da se nađe bagremov med vrhunskog kvaliteta, po ceni od oko 1.800 dinara za kilogram.

Na maloprodajnom mestu SPOS-ovog Pogona „Naš med“ u Tržnom centru Galerija u Beogradu na vodi bagremov med košta 1550 dinara za kilogram.

Planinski livadski i lipov med, kako kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije koštaju 1.350 dinara, a cvetni med (mešavina suncokreta, lipe, livade i bagrema) 1.150 dinara.

Nova ekonomija