Zašto bi Srbi Makedoncima bili Bugari

0
117
Vlastodršci koji se odriču sopstvenog imena i istorije, svojih nacionalnih heroja, jezika i naroda, neće se ustručavati ni da klevetnički proglase Srbe za „izvršioce genocida”.

Spremajući se za popis stanovništva koji je najavljen za april – iako možda bude i odložen zbog pandemije ili neispunjenih uslova opozicije – Demokratska partija Srba u Severnoj Makedoniji ima predloge kako da se proces unapredi i obezbede što tačniji rezultati. Ivan Stoilković, lider ove najuticajnije srpske partije, sada opozicione, kaže da DPSM traži da posao obavljaju po dva popisivača nacionalno mešovite strukture i da postoji dupli primerak popisnog lista – da bi se sprečile manipulacije.

Traži i da se primeni preporuka Evrostata da se ne popisuju svi koji imaju državljanstvo, nego samo rezidenti. Zbog primene ovakve preporuke, Albanci su se 2011. pobunili jer nisu bili zadovoljni, pa je popis prekinut, a o broju svake od nacionalnih zajednica govori se na osnovu starog problematičnog popisa iz 2002, po kome je Srba oko 36.000 u toj zemlji. „Biće velika borba. Očekujem da to potvrdimo i, čak, pokažemo da nas ima još više, ako budemo u situaciji da kontrolišemo popisni proces. Ako to ne bude slučaj, onda ga nećemo ni priznati”, ističe Stoilković u razgovoru za „Politiku”.

Šta je problem da se Srbi izjašnjavaju kao Srbi, strah ili konformizam?

Pored raznih tehnika lažiranja rezultata popisa i sistematskog smanjivanja broja Srba (i tako njihovog uticaja u javnom i političkom životu države), imate i taj oportunistički ugao: „Što bih se zamerao vlastima, kada ću lakše do posla i drugih privilegija u životu doći kao Makedonac.” Ali, sada je dovedeno u pitanje čak i postojanje samog makedonskog naroda i tu se otvara nova perspektiva i dovoljno prostora za naše proaktivno, ozbiljno delovanje. A najviše pitanja dobijam – o mogućnosti dobijanja srpskog državljanstva.

Analitičari preporučuju strankama nacionalnih manjina u Srbiji da uvek budu uz vlast. Zašto vi niste mogli da nađete zajednički jezik sa Zoranom Zaevim i SDSM-om?

Mi načelno postupamo u skladu s takvim stavom, bili smo u koalicijama i sa SDSM-om i sa VMRO-om. Problem je nastao kada se pojavila direktno antisrpska priča. Nismo mogli da budemo saučesnici u tako nečemu. Mogu li da budem deo vlade koja nije izrazila saučešće Srbiji zbog smrti patrijarha? Da li treba, uskoro, da budem doveden u situaciju da glasam kako su „Srbi genocidan narod”? Neću to da prihvatim. Razgovarao sam sa Zaevim kada su završeni izbori ove godine, jer mu je tanka većina i jer mu nedostaju i Srbi. Imao sam dva čvrsta zahteva: registraciju kanonske Pravoslavne ohridske arhiepiskopije prema presudi suda u Strazburu i garantovana mesta u Sobranju. Na rečima sam dobio sve, a u stvarnosti ništa.

Glasanje o Srbima kao genocidnom narodu?

Ako se bude produžila ovakva politika, sledeće godine ćemo imati glasanje o tome. Videli ste izjavu Zaeva da je Jugoslavija navodno napravila „Berlinski zid” između Makedonije i Bugarske i tobože tako posvađala jedan „suštinski isti narod”. Ta izjava je ključna, jer amnestija fašizma najavljuje sledeći korak – realizaciju Tiranske platforme u jednoj od poslednjih tačaka, a to je proglašavanje Srba za „genocidni narod”. Makedonska vlada će očigledno to da uradi da bi ojačali svoju ionako krhku većinu i status. Vlastodršci koji se odriču sopstvenog imena i istorije, svojih nacionalnih heroja, jezika i naroda, neće se ustručavati ni da klevetnički proglase Srbe za „izvršioce genocida”.

Da li onda Srbija treba da promeni stav prema S. Makedoniji i prema srpskom pitanju u ovoj zemlji?

Moja preporuka je da Srbija zadrži svoj dosadašnji pristup, puna regionalna saradnja i stabilnost, ali da ostavi zvaničnom Skoplju da se sami vade iz živog blata svog politikanstva i dobiju što su tražili. S druge strane, ovo je prava prilika da se srpska država što pre umeša po pitanju Srba u Makedoniji, koji zaslužuju svu moguću pažnju i još veću i mnogo konkretniju pomoć Republike Srbije.

Čini se da je makedonski narod mnogo prijateljskije nastrojen prema Srbima i Srbiji, i obrnuto, nego što to izgleda kada se prati javna scena i mediji?

Upravo o tome pričam. Ako bi se sada Srbija na neki način umešala, takvo raspoloženje bi negativnom kampanjom odavde odmah bilo iskorišćeno protiv Srbije i Srba (u Makedoniji, ali i drugde). Ne treba im za to davati priliku. Treba biti mudar i strateški sačekati priliku za neke mnogo bolje odnose između naše dve države i dva naroda. Raspoloženje makedonskog naroda prema Bugarima se drastično pogoršalo posle svega što se dešava u poslednje vreme i mi treba da ih pustimo da se sami objasne i razračunaju između sebe. Zašto bi se Srbija mešala u to? Zašto bi Srbi Makedoncima bili Bugari?

Politika