NIS će nastaviti s ulaganjem u Rafineriju nafte Pančevo

0
95

BEOGRAD: Naftna industrija Srbije (NIS) će nastaviti sa ulaganjima u Rafineruiju nafte Pančevo, a sledeća investicija je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

To će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, ujključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama, rekao je Tjurdenjev za RTS.

Podsetio je da je izgradnja pogona Duboke prerade nafte omogućila NIS-u da dobije veće količine najkvalitetnijih goriva po evropskim standardima koji imaju najveću vrednost na tržištu.

Kompleks Duboke prerade ima i ekološke benefite. Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu, što će unaprediti ekološku sliku ne samo u Pančevu, već i cele naše zemlje, naglasio je generalni direktor NIS – a.

Tjurdenjev nije mogo da kaže da li će biti poskupljenja goriva tokom godine.

Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od odgormnog broja faktora. Mi na primer uvozimo dve trećine nafte koju preradimo. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskom tržištu. Ipak, povećanjem efikasnosti rada i smanjenjem troškova kompanije očuvali smo stabilnost cena domaćeg tržišta, rekao je Tjurdenjev.

Dnevnik