Srpsko-rusko prijateljstvo i saradnja u oblasti energetike nikad nisu bili bolji i jači

0
121

Sprovođenje “Balkanskog toka“ koji će našoj državi omogućiti redovno snabdevanje ruskim gasom, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta za privlačenje novih stranih investicija, uključujući i ubrzani razvoj srpske privrede, predstavlja veliki dan i veliki korak za državu Srbiju, ali i dokaz da srpsko-rusko prijateljstvo i saradnja u oblasti energetike nikad nisu bili bolji i jači, zahvaljujući predsedniku Vučiću i predsedniku Putinu.

Balkanski tok sa kapacitetom od 15,75 milijardi kubnih metara godišnje zadovoljava potrebe zemalja kroz koje protiče, i omogućava Srbiji da se potpuno gasifikuje. Cena gasa smanjiće se od 1. januara za prva dva kvartala 2021. godine sa 240 na 155 dolara. Sve ovo će omogućiti Srbiji da se apsolutno gasifikuje što će investitorima pružiti mogućnost da na raspolaganju imaju gas ili struju.

Sa startom balkanskog kraka „Turskog toka“, Srbija pre svega dobija dugoročnu, jeftiniju rutu snabdevanja ruskim gasom.

– drugo, Srbija će zahvaljući realizaciji Balkanskog toka postati tranzitna zemlja i imaće mogućnost da zarađuje od tog gasa

– treće broj zemalja koji se nalazi na tom putu tranzita preko Balkanskog toka je dosta manji, što znači da će i transportni troškovi tog gasa biti niži

– i četvrto, kao što znamo najviše gasifikovan deo, je severni deo Srbije, odakle i dolazi tok preko Ukrajine, Slovačke i Mađarske, dok se Balkanski tok nalazi na istoku, vrlo lako može da se produži na jug Srbije, što otvara mogućnost za dodatnu gasifikaciju ostalih delova Srbije.

Pored sevega navedenog, otvaraju se i druge mogućnosti a to je da budućim investitorima nudite stabilnost u snabdevanju energijom.

www.srpskaliga.rs

Možemo sa sigurnošću reći da je višesmerno strateško partnerstvo Rusije i Srbije potvrdilo svoju održivost i neophodnost i u ovim složenim uslovima. Simbol našeg duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save na Vračaru, pomoć u unutrašnjem uređenju je pružila ruska strana. Centar nauke i kulture ”Ruski dom” je najstariji ruski naučni i kulturni centar u inostranstvu, njegova prosvetna delatnost je važan faktor snaženja međusobnog razumevanja naša dva naroda.

Treba napomenuti ogromnu pomoć Rusije u suzbijanju pandemije virusa korona, kao i na donaciji šest „migova 29“, 30 tenkova T72MS i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-2. Istovremeno, bih se osvrnuo da je Srbija od Rusije kupila sisteme za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“, sedam helikoptera — i to četiri Mi-35 i tri Mi-17, a takođe i, veći broj raketa za „migove 29“.

Srbija je jedina evropska zemlju u koju je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov došao dva puta u jednoj godini, a predsednik Vladimir Putin Srbiju posetio tri puta za četiri godine, što je jasan pokazatelj dubokog prijateljstva i uzajamnog poštovanja između naša dva naroda.

Sve ovo pretstavlja jasnu poruku Srbije, da je jedan od srpskih nacionalnih i državnih priroteta, razvijanje i unapređenje političkih i ekonomskih veza sa bratskom Rusijom.

Potpredsednik Srpske Lige Zoran Spasić

www.srpskaliga.rs​