RUSIJA STAVLjA TAČKU NA IZRAELSKE NAPADE U SIRIJI! Putin poslao moćne PVO sisteme

0
71

Ruski mediji preneli su da je Rusija dopremila vojnu tehniku kako bi obezbeđivala jednu sirijsku bazu.

Novinari ruske novinske agencije „Aviapro“ tvrde da su Rusi samo nekoliko dana uoči Nove godine na sirijski aerodrom dopremili radarski sistem Kasta-2E2. Vojni stručnjaci kažu da ruske snage koriste takav radarski sistem za presretanje malih letelica, dronova i aviona koji se kreću u radarskom dometu.

Prema izvorima ruske novinske agencije, nepoznato je da li sirijska ili iranska vojska raspolaže ovakvim radarskim sistemom. Zbog toga sugerišu da je reč o radaru koji je trenutno u službi ruske vojske. Takve akcije su praksa i nisu novost za rusku spoljnu politiku u Siriji. Poslednjih godina bili smo svedoci pomoći siriji i iranu direktnom intervencijom ruske vojske u ljudstvu i opremi.

Aerodrom na kojem su sada Rusi je više puta bio cilj izraelskih napada u poslednjih 12 meseci. Nekoliko puta je i pogođen raketama velikog dometa i dronovima. Očigledno je u novoj godini sirijska vlada odlučila da pojača odbranu uz pomoć Rusije kako bi sprečila dalje napade.

Vojni analitičari rekli su ruskoj novinskoj agenciji da je takva akcija jasan signal da Rusija planira da poveća svoje vojno prisustvo u regionu. Prema njihovim rečima, Moskva će pokušati da kontroliše vazdušni saobraćaj oko aerodroma i pogranične teritorije sirijske republike.

Podsećamo, u zvaničnom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Ministarstva odbrane Rusije 12. decembra 2020. godine, Moskva je poslala svoje trupe na Golansku visoravan. Ruske trupe će patrolirati sa sirijskim vojnicima direktno na liniji Bravo, koja trenutno razdvaja sirijske i izraelske trupe u regionu.

Jedan od komandanata ruskih brigada rekao je za TASS da se trenutno održavaju zajedničke vežbe između ruske i sirijske vojske. Primarna svrha je obuka za evakuaciju, taktičko pojačanje i odbijenje neprijateljskog napada.

– Naša misija je nadgledanje prekida vatre, pokazivanje ruskog vojnog prisustva i zaštita ruske vojske – rekao je on.

Nakon dosta vremena sirijska vojska uspela je da uništi nekoliko terorističkih oružanih grupa lojalnih Turskoj. Ruska vojna policija preuzela je kontrolu nad regijom. Rusija trenutno ima pet osmatračkih i izviđačkih vojnih baza u tom području, koje nadgledaju mirovnjaci UN-a.

Informer