Dašić: Spajanje Fijata i Pežoa nam ide na ruku, pregovori se vode na višem nivou

0
67

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je da ne zna da li se između Vlade Srbije i Fijata vode pregovori o sudbini fabrike Fijat Krajsler automobila (FCA) u tom gradu.

Iskren da budem to su informacije koje i mene zanimaju, ali o tom projektu sve se dogovara na visokom nivou, rekao je Dašić u intervjuu za novogodišnji broj Kragujevačkih novina i dodao da spajanje Fijata i Pežoa ide na ruku kragujevačkoj fabrici.

„Fabrika u Kragujevcu je najmodernija u Evropi i očekujem da će Fijat ovde nastaviti sa poslovanjem. Na žalost fijat 500L se na svetskim tržištima nije proslavio i to je razlog što nije bilo proizvodnje koja se očekivala“, rekao je Dašić.

Govoreći o ekološkim problemima u gradu, on je najavo da će preduzeću Energetka od sledeće do grejne umeto uglja kao energent početi da koristi gas.

Sadašnja tri kotla na ugalj moraćemo da zemenimo kotlovima na gas. U tom smislu vode se razgovori o načinu finansiranja i već narednih meseci očekujem početak radova, rekao je Dašić i dodao da je Vlada Srbije izdvojila 12,5 miliona evra za građevinske radove i kotlove.
Uskoro odluka o novoj autobuskoj stanici

Dašić je najavio da da će u narednih nekoliko meseci biti doneta odluka gde će se graditi nova autobuska stanica kroz javno-privatno partnerstvo jer grad neće uzimati nove kredite za to.

Kragujevac je 2020. imao zaduženost od 52 odsto, a u ovoj, s obzirom da nam ističu grejs periodi, izlazi na 67 odsto zaduženosti budžeta. Zbog toga nisma siguran da bi grad u ovom ternutku trebalo da ulazi u novo zaduživanje jer bi mu to bila omča oko vrata, rekao je Dašić.

Govoreći o odnosima lakalne vlasti prema građanima Dašić je rekao da je zbog pandemije prekinuo praksu direktnih razgovora sa njima.

Na žalost, ta praksa je obustavljena zbog pandemije, ali ćemo je nastaviti čim se smanji broj zaraženih. Prirodno je da ljudi dolaze zbog ličnih problema, a 95 odsto se svodi na zapošljavanje, naveo je gradonačelnik.

Dašić, koji je član Srpske napredne stranke, naglasio je da „bez obzira na različite političke stavove treba da jedni druge da uvažavamo“.

N1/FoNet