Britanija i Turska potpisuju sporazum

0
105

London — Velika Britanija i Turska potpisače u utorak sporazum o slobodnoj trgovini, saopštilo je ministarstvo trgovine Velike Britanije.
To će biti prvi bileteralni trgovinski dogovor otkako je premijer Boris Džonson obezbedio novi trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

Dve države potpisaće sporazum identičan postojećem, ali britanska ministarka trgovine Liz Trus rekla je da se nada da bi uskoro mogao biti postignut ugovoreni sporazum između tih zemalja, prenosi Rojters.
„Dogovor koji očekujemo da ćemo potpisati ove nedelje predviđa trgovinske aranžmane bez carina i pomoći će u podršci našim trgovinskim odnosima. Obezbediće sigurnost za hiljade radnih mesta širom Velike Britanije u proizvodnoj, automobilskoj i čeličnoj industriji“, navela je Liz Trus.

Trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 18,6 milijardi funti (25,25 milijardi dolara) u 2019. godini, a Britanija je navela da je to peti najveći trgovinski ugovor o kojem je ministarstvo pregovaralo nakon sporazuma sa Japanom, Kanadom, Švajcarskom i Norveškom.

Britanija je potpisala trgovinske sporazume sa 62 zemlje uoči kraja prelaznog perioda za Bregzit 1. januara, kada napušta trgovinske aranžmane EU.

Prošle nedelje je sklopila trgovinski ugovor sa EU, svojim najvećim trgovinskim partnerom.

B92