Načelnik Generalštaba ruske vojske: Sve češće provokacije NATO kod naših granica

0
175

Vojne vežbe NATO kod granica Rusije su nesumnjivo antiruski orijentisane a broj provokacija sve je veći, konstatovao je načelnik Generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov.

„Manevri Alijanse se održavaju uz očiglednu antirusku orijentaciju, a sve više se angažuju zemlje koje nisu članice bloka. Uočava se sve više provokativnih aktivnosti kod ruskih granica“, rekao je Gerasimov na brifingu za inostrane atašee.

On je ukazao i da se drastično povećavaju vojni budžeti zemalja NATO, njihov vojni potencijal, uključujući protivraketnu odbranu, a sve to utiče na ravnotežu snaga, obezbeđujući jednoj strani prednost u primeni strateškog naoružanja.

Sve je važnija i uloga nenuklearnih oružanih sredstava velikog dometa, visoke preciznosti, a njihova primena omogućava da se realizuju zadaci koje je ranije bilo moguće ispuniti samo uz primenu nuklearnog oružja, rekao je Gerasimov.

Takođe, SAD i NATO povećavaju broj vojnih vežbi kod severnih ruskih granica pod izgovorom obuzdavanja Rusije na Arktiku.

Rusko prisustvo na Arktiku, rekao je on, nije povezano sa demonstracijom vojne sile već sa osiguravanjem bezbednosti ekonomskog osvajanja regiona, uključujući plovidbu Severnim morskim putem i realizaciju projekata u sferi eksploatacije prirodnih resursa u isključivoj ekonomskoj zoni Rusije.

„Rusija ima zakonsko pravo da uspostavlja pravila plovidbe u svojim vodama i da nadgleda njihovu primenu od strane drugih zemalja“, rekao je Gerasimov.

 

Sputnik