Otvoren Data centar u Kragujevcu, investicija 30 miliona evra

0
221

KRAGUJEVAC – Srbija danas, sa otvaranjem Državnog dana centra u Kragujevcu, postaje zemlja je sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali velikih svetskih kompanija.

Premijerka je simbolično otvorila Data centar, položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisanih prilikom postavljanja kamenta temeljca 2019. godine, a sve je sa video bima ispratila i – robot Daca.

„Danas je poseban dan, koji predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije. Pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke, ali i drugim zemaljama pokazuje da možemo da štitimo i njihove podatke“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i obogatila se na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama.

Brnabić je ukazala da je su danas podaci vredniji od novca, jer oni novac stvaraju.

„Novac možete da izgubite. Ali, ako imate podatke, možete sa njima da stvorite novac. Srbija ovime postaje zemlje sa najmodernijom bankom podataka, za svoju državu, građane, komapnije, gde će svi podaci biti pokranjeni“, rekla je premijerka.

Ona je navela i da će se u Data centru u Kragujevcu čuvati podaci i najvećih svetskih kompanija.

„Zamislite kakav je kredibilitet takve zmelje“, podvukla je premijerka i konstatovala da se to čuvanje podataka, svakako, naplaćuje.

Brnabić je istakla da je za nju današnji dan samo početak jednog novog poglavlja u kome Srbija naplaćuje cuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama.

„To je prava Srbija, sa svojim znanjem i talentima, koja je pokazala da može da ostvari i najkompleksnije projekte“, rekla je ona.

Dodala je i da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope, jer sličana institucija ne postoji ne samo u regionu, već i u širem delu centralne i jugoistočne Evrope.

„Verujemo u ovo. Znamo da će uspeti i da ćemo uskoro početi da planiramo i proširenje“, rekla je Brnabić.

Brnabić: Nastavljamo ulaganja u Kragujevac

Premijerka Srbije je izjavila da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o daljim ulaganjima i o prioritetnim projektima za taj grad u narednom periodu.

„Mnogo smo uradili u prethodnih nekoliko godina, sada tramvaji proizvedeni u Kragujevcu idu u Nemačku“, konstatovala je premijerka na otvaranju Državnog data centra u tom gradu.

Ona je prenela pozdrave predsednika koji, kako je rekla, zbog obaveza nije mogao danas da prisustvuje otvaranju, ističući da je sa njim razgovarala o prioritetnim projektima za Kragujevac.

Jedan od njih je i izgradnja severne obilaznice oko grada, koja bi, prema prvim procenama trebalo da košta oko 75,5 miliona evra, rekla je Brnabićeva, ali je dodala da će to sigurno biti skuplje, jer su poskupeli svi infrastrukturni radovi, te da neće „ići“ ispod 100 miliona.

„Ali, nemamo problem. Potrebno je Kragujevcu, Šumadiji i idemo u taj projekat“, poručila je premijerka.

Takođe, kao važne projekte navela je kompletnu vodovodno-kanalizacionu mrežu, fabriku otpadnih voda, kao i izgradnju centra za upravljanje otpadom i regionalnu deponiju.

Sledeće godine, kaže, mora se krenuti u izgradnji Kliničkog centra Kragujevac, a sledi i završetak Palate pravde.

„Palata pravde biće jedna od najlepših građevina u Srbiji i svedočanstvo koliko ulažemo u institucije pravosuđa, u koje, kao ni u druge, nije investirano četiri ili pet decenija. To moramo da završimo na proleće“, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da će 2021. godine biti završen i projekat izgradnje Centra izvrsnosti, koji je bio zaustavljen.

Takođe, biće izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) u Kragujevcu, kroz javno-privatno partnerstvo, što će, kaže, biti peti NTP u Srbiji.

„To je naša prednost koju danas više niko ne moze da uzme“, rekla je premijerka Srbije.

Jovanović: Ovakav Data centar ne postoji nigde u regionu

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpavu Mihailo Jovanović izjavio je danas da Data centar, kakav je danas otvoren u Kragujevcu, ne postoji nigde u regionu, dodajući da je njegova izgradnja rezultat velikog truda i rada, i da će veliki biti i njegovi efekti za privredu i građane.

Jovanović je rekao da je Kragujevac ispunio sve kriterijume da u njemu bude podignut Data centar, a da su građani i privreda dobili moderan infrastrukturni objekat, neprocenjivog značaja.

„Opremljen je po najvišim standardima. Ovakav centar ne postoji u regionu“, naglasio je Jovanović i dodao da su svi sistemi duplirani, kao i da bi sistem, ako bi se prekinulo napajanje električnom energijom, sam nastavio da radi 96 sati.

On je naveo da slični poduhvati u svetu traju oko tri godine, a da je centar u Kragujevcu izgrađen sa godinu i pet mesecu, bez ijednog aneksa sa izvođačima, kojima je zahvalio na završenom poslu u datom roku.

Istakao da je da „prvu posadu“ čini 10 mladih stručnjaka sa Univerziteta i Tehničke škole iz Kragujevca, ali da će sa popunjavam kapaciteta biti potrebno oko 50 kadrova iz oblasti IT, mašinstva, energetike, te pozvao sve mlade stručnjake da se jave.

„Očekujemo da će i kad su komercijalni korisnici u pitanju, biti dodatne potrebe za IT stručnjacima, za nekoliko stotina, što znači da Kragujevac u IT sektoru postaje jedan od najvažnijih centara u Srbiji i regionu“, rekao je Jovanović.

On je zahvalio premijerki što je imala viziju i cilj da digitalizaciju, inovacije i oblast IT budu jedan od prioriteta vlade koju vodi.

Gradonačelnik Nikola Dašić istakao je čvrsto veruje da je Kragujevac, sa svojim socio-ekonomskim razvojem i svim potencijalima, postao magnet za mladost i pamet Srbije.

On je podsetio da je gradski Data centar otvoren ove godine, namenjen čuvanju podataka Grada, Gradske uprave, svih javnih preduzeća.

„Povezivanje baza podataka značajno je za funkcionisanje grada uz jedinstvenu bazu i umrežavanje, za efikasniji gradski menadžment, koji u fokus stavlja potrebe Kragujevčana“, rekao je Dašić.

Građani će sada moći brže i lakše da dođu do svih potrebnih usluga gradske administracije, bez nepotrebnih papira i odlazaka na šaltere, dodao je Dašić.

RTV