Počela uplata jednokratne pomoći od 5.000 dinara za penzionere

0
220

Ministar finansija u Vladi Repulike Srbije Siniša Mali danas je izjavio da je počela uplata jednokratne pomoći za sve penzionere u Srbiji, u iznosu od 5.000 dinara.

„Novac će leći na račune 1,7 miliona penzionera. To je kruna paketa ekonomskih mera, koje je Vlada Republike Srbije pokrenula još u martu, kada je krenula pandemija virusa korona“, rekao je on gostujući na televiziji Pink i podsetio da je na početku pandemije država uplatila još jednu pomoć za najstarije od 4.000 dinara.

On je napomenuo da je Srbija ove godine za mere podrške privredi i građanima izdvojila preko 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra, što čini skoro 13 odsto našeg BDP-a.

„Ako se sećate, uplaćeno je pet minimalnih zarada za mikro, mala i srednja preduzeća, a tu je i garantna šema od dve milijarde evra, jeftini krediti preko Fonda za razvoj, odlaganje poreza i doprinosa. Takođe, povećali smo plate zdravstvenim radnicima za 10 odsto, uplaćena im je i jednokratna pomoć od 10.000 dinara, a ovog ponedeljka uplatili smo još jednu minimalnu zaradu za zaposlene ugostitelje i hotelijere. To je ogromna pomoć države i to nam je pomoglo da izbegnemo najcrnje scenarije koje ste imali u drugim državama“, naveo je on.

Kako je Mali ocenio, zahvaljujući merama, Srbija je uspela da održi stabilne javne finansije i očuva privredne kapacitete, što je dovelo do najboljeg rezultata u Evropi, pošto se procenjuje da će naša zemlja imati najmanji pad BDP-a, ispod 1 odsto.

„Zdravlje javnih finansija najobjektivnije procenjuju rejting agencije. Tako je ‘Standard&Poors’ potvrdio da je i pored pandemije virusa korona i najveće ekonomske krize ikada, kreditni rejting Srbije stabilan, uz pozitivne izglede. I oni, ali i mi očekujemo stopu rasta sledeće godine od 6 odsto BDP-a. A prema projekcijama Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda u proseku i kumulativno u naredne dve godine, stopa rasta Srbije biće najveća u Evropi“, objasnio je Mali.

Ministar je dodao da nas predviđena kapitalna izdvajanja guraju napred, imajući u vidu da je u budžetu za 2021. godinu izdvojeno nikad više novca – 330 milijardi dinara.

„U krizi koju nam je donela 2020. godina najvažnije je bilo da se sačuva zaposlenost i proizvodni kapaciteti. Ako krene otpuštanje, ako sve padne, onda su potrebne godine i godine za vraćanje na početnu poziciju. Mi smo očuvali sve, a očekujući vakcine i smirivanje situacije, spremni smo za start i da vratimo one stope rasta koje smo imali do februara ove godine“, rekao je ministar finansija.

Mali je ocenio da se u krizi koju je proizvela pandemija virusa korona pokazalo ko ume i ko zna.

„Veliki broj država u regionu nije reagovao na pravi način, jer nisu obezbedili uslove da privreda preživi koronu. S druge strane, mi smo veoma aktivni. Takođe, za nas je rast regiona važan, jer utiče i na rast našeg BDP-a. Zato je inicijativa mini-šengen veoma bitna. Između ostalog, danas je glasanje za zakon koji se odnosi na liberalizaciju putovanja između Srbije i Albanije, da se granica prelazi sa ličnom kartom. To je deo i Vašingtonskog sporazuma. Ideja je zapravo brži protok ljudi, robe, usluga u regionu, jer to gura region napred, a ponajviše Srbiju kao dominantnu i najveću ekonomiju“, objasnio je on i dodao da naš izvoz može samo da raste kako rastu ekonomski kapaciteti u okruženju.

Ministar finansija se osvrnuo i na prodaju Komercijalne banke i istakao da očekuje da se transakcija završi do 30. decembra.

„To govori u prilog činjenici da je Srbija sve atraktivnija , da u uslovima najveće ekonomske krize kupac veruje u ovo tržište i u svoju strategiju. Tako smo nedavno imali i ogromnu investiciju od 382 miliona evra japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji. Oni će otvoriti 560 novih radnih mesta“, rekao je Mali.

Naglasio je da se do kraja godine očekuje 2,3 milijarde evra stranih investicija, što je,kako je ocenio, neverovatan rezultat imajući u vidu da je virus korona poremetio mnoge planove.

„Pojedini su možda pomerili svoje planove, ali nijedan nije odustao od investicija. Sve ovo govori da smo dominantna investiciona destinacija, preko 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu se sliva upravo u Srbiju“, naveo je on i dodao da investitori prepoznaju našu zemlju kao sigurnu, stabilnu sa jasno definisanim pravilima i zemlju na koju mogu da se oslone u uslovima krize.

Ministar Mali je rekao da pored stranih direktnih investicija od kojih se ne odustaje, o snazi i stabinosti Srbije govori i činjenica da su ove godine izgrađene dve bolnice iz sopstvenih sredstava.

„Pa kada se dogodilo da se izgrade dve potpuno nove bolnice u periodu od četiri ili četiri i po meseca? Za par dana biće otvorena i bolnica u Kruševcu. Sve to smo finansirali iz budžeta i pored svega što smo ove godine uradili. Na taj način ublažili smo pritisak na ostatak zdravstvenog sistema. To je ideja predsednika Aleksandra Vučića, koji je razmišljao dalekosežno, a građevinska industrija i naša država pokazali su da mogu“, zaključio je Mali.

Ministarstvo finansija