Цене нафте у рикверцу због нагомиланих залиха у САД

0
88
Photo by Pixabay from Pexels

SINGAPUR: Cene nafte krenule su danas „u rikverc“ pod pritiskom neočekivanog skoka zaliha u Sjedinjenim Državama i zabrinutosti investitora da će pooštravanje mera zatvaranja u Evropi radi suzbijanja pandemije koronavirusa negativno uticati na potražnju za gorivom.

Fjučersi severnomorske nafte Brent pojeftinili su za 15 centi ili 0,3 posto, na 50,61 dolara po barelu na trgovanju u 7.50 časova po srednjoevropskom vremenu, a fjučersi američke WTI nafte su pali za 13 centi, takođe za 0,3 procenta, na 47,49 dolara za barel, izveštava Rojters.

„Cene sirove nafte su blago opale nakon objavljenog izveštaja o zalihama Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe povećane drugi put uzastopno“, izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Prema podacima API-ja, zalihe sirove nafte porasle su za nedelju dana, zaključno sa 11. decembrom, za oko dva miliona barela na približno 495 miliona barela.

Prema Rojtersovoj anketi, analitičari su očekivali da će opasti za 1,9 miliona barela. Zvanični podaci američke vlade treba da budu objavljeni kasnije danas.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je juče da uvođenje vakcina protiv korone, koje je započeto ovog meseca, neće brzo preokrenuti razorne posledice udara pandemije na globalnu tražnju za gorivom.

Agencija je smanjila svoje procene potražnje za naftom za 50.000 barela dnevno (bpd) za ovu godinu, i za 170.000 bpd za 2021, navodeći kao razloge oskudnu upotrebu avionskog goriva i činjenicu da sve manje ljudi putuje avionom.