EU 27 dale ”zeleno svetlo” za zaključke o Zapadnom Balkanu

0
174

BRISEL –

Ambasadori zemalja članica EU na današnjem sastanku u Briselu postigli su konsenzus oko nacrta zaključaka Saveta EU o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja Zapadnog Balkana.

Godišnji zaključci ministara EU o Zapadnom Balkanu biće usvojeni pisanom procedurom do sutra.

Zemlje članice EU u svojim zaključcima za 2020. godinu pozdravile su ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU, postignuto u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i naglasile da je napredak u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje „odlučujući za brzinu napredovanja Srbije na putu ka članstvu“.

Zakjlučci Saveta EU do sada su bili blokirani od strane Bugarske koja je prvenstveno stavila veto na pregovarački okvir za Severnu Makedoniju.

U danas odobrenom nacrtu zaključaka nalazi se deo koji se odnosi na „implementaciju sporazuma“ o dobrosusedskim odnosima i saradnji postignutom između Severne Makedonije i Bugarske i poziva na ”zaustavljanje tvrdnji koje su bazirane na pogrešnom tumačenju istorije”.

I pored usvajanja godišnjih zaključaka o Zapadnom Balkanu, pregovarački okviri iz Severnu Makedoniju i Albaniju ostaju blokirani.

Foto jutjub snimak ekrana

RTV