SAD uvele sankcije Turskoj zbog kupovine S-400

0
91

VAŠINGTON – SAD uvele su danas sankcije turskom Sekretarijatu odbrambene industrije, njegovom direktoru Ismailu Demiru, klao i još nekim zaposlenim zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Sankcije uključuju zabranu dobijanja dozvole za izvoz u SAD, kao i zamrzavanje imovine i vizne restrikcije za direktora Demira i još troje zaposlenih, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su SAD jasno stavile do znanja Turskoj da bi se kupovinom ruskog sistema S-400 ugrozila bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja.

On je pozvao Tursku da reši pitanje S-400 u koordinaciji sa SAD, prenosi Rojters.

Uoči objave sankcija, turski predsednik RedžepTajip Erdogan je rekao da je ta pretnja uznemirujuća.

„Od našeg NATO saveznika SAD očekujemo podršku u našoj borbi protiv terorističkih organizacija i snaga koje imaju planove za naš region, a ne sankcije“, rekao je Erdogan.

Turska o sankcijama SAD: Velika greška, uzvratićemo

Turska je osudila kao „veliku grešku“ odluku SAD da uvede sankcije toj zemlji i najavila da će Vašingtonu uzvratiti na način na koji smatra da je neophodno, pošto je u više navrata pozvala SAD da dijalogom reše ovo pitanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je SAD, inače NATO saveznika Ankare, da promeni ovakvu „nepravednu odluku“, koja bi mogla da naškodi bilateralnim odnosima dve zemlje.

Kako ocenjuje, odluka o uvođenju sankcija je „neobjašnjiva“ nakon što je Vašington u više navrata odbio ponudu Ankare da formiraju zajedničku radnu grupu, prenosi Rojters.

Lavrov: Arogantan odnos SAD i omalovažavanje međunarodnog prava

Uvođenje američkih sankcija Turskoj zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 predstavlja omalovažavanje međunarodnog prava, izjavio je večeras u Banjaluci ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je na konferenciji za medije posle sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom rekao da je to još jedna manifestacija „američkog arogantnog odnosa prema međunarodnom pravu i ispoljavanje nelegitimnih, jednostranih prinudnih mera koje Sjedinjene Države koriste već decenijama“.

„Mislim da to ne doprinosi kredibilitetu Sjedinjenih Država na međunarodnoj sceni u svojstvu odgovornog učesnika u međunarodnoj podeli rada, uključujući i oblast vojno-tehničke saradnje“, kazao je Larov, prenosi Sputnjik.

S-400 Triumf SAM

RTV