Elektorski koledž danas glasa o ishodu predsedničkih izbora

0
261

VAŠINGTON – Elektorski koledž, koji se sastoji od ukupno 538 predstavnika pedeset američkih država, sastaje se danas, kada bi formalno trebalo da potvrdi rezultate američkih predsedničkih izbora na kojima je predviđena pobeda demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

Izborni proces u Sjedinjenim Američkim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, ne sastanu i glasaju.

Elektori gotovo uvek glasaju za predsedničkog kandidata koji je pobedio u državi koju predstavljaju, prenosi Tanjug.

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama, prema kojima je kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232, koliko ih ima aktuelni predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp.

U petak je američki Vrhovni sud odbacio tužbu američke države Teksas kojom je traženo poništavanje rezultata predsedničkih izbora u ključnim državama – Pensilvaniji, Džordžiji, Mičigenu i Viskonsinu.

Vrhovni sud doneo je presudu prema kojoj Teksas nije bio nadležan za pokretanje tog slučaja.

Aktuelni predsednik Donald Tramp osporava rezultate izbora, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova.

To je, navodno, doprinelo da umesto njega izbornu pobedu odnese demokratski kandidat.

„Najkorumpiraniji izbori u američkoj istoriji”, jedna je od poslednjih zamerki koju je u nedelju, dan uoči glasanja Elektorskog koledža, na izborne rezultate i proces izneo Tramp.

Posle izjašnjavanja Elektorskog koledža, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres, koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

Nakon toga izabrani američki predsednik Džozef Bajden zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji koja se održava 20. januara.

Elektorski koledž ne zaseda na jednoj lokaciji, već se elektori svake od država, kao i Distrikta Kolumbija, sastaju u sedištu lokalne izvršne vlasti. U procesu se koriste glasački listići i elektori se izjašnjavaju za predsedničkog i potpredsedničkog kandidata.

Nakon toga glasovi se prebrojavaju i elektori potpisuju šest potvrda izbornih rezultata.

Te potvrde pridodaju se sertifikatima izbornih rezultata koji su odobrili guverneri američkih država.

Ta pošiljka šalje se zvaničnicima u skladu sa američkim zakonima, od kojih je najznačajniji predsednik Senata i ujedno američki potpredsednik Majk Pens.

Taj primerak će se kasnije, u januaru, prebrojavati u Kongresu.

Politika