Čedomir Antić: Prekinite linč Zorana Ćirjakovića

0
187

Posebno osuđujem odluku dekana Fakulteta za medije i komunikaciju Miška Šuvakovića da predavača, koji radi na fakutetu na čijem je on čelu, osudi samo na osnovu navoda pisma koje je protiv njega upućeno. Takvo akademski nedostojno i građanski nemoralno držanje nismo videli još od sedamdesetih godina prošlog veka i Brozovog progona profesora Beogradskog univerziteta“.

Predsjednik Naprednog kluba, Čedomir Antić, reagovao je na orkestrirane napade kojima je izložen Zoran Ćirjaković. Antićevu izjavu prenosimo integralno:

„Pozivam javnost u Srbiji, a posebno državne ustanove i političke stranke, da pažljivo pročitaju i analiziraju prepisku na društvenim mrežama zbog koje grupa aktivistkinja oštro napada Zorana Ćirjakovića i zahteva njegovu moralnu egzekuciju i sudski progon.

Nedopustivo je da u jednoj demokratskoj i modernoj državi mnogi javno osuđuju Ćirjakovića samo na osnovu pisma protesta koje je potpisalo nekoliko osoba. Model je već odavno uhodan, pokazala ga je Jelena Milić u emisiji u kojoj smo nedavno učestvovali zajedno sa Predragom J. Markovićem i Zoranom Ćirjakovićem. Kada je Ćirjaković, kritikujući kriterijume na koje u naše vreme dodeljuju Nobelovu nagradu za mir, rekao da je umesto za zaustavljanje rata dodeljuju za odbranu prava žena ili doprinos zaštiti prirode, Jelena Milić je počela da tvrdi kako on negira prava žena, te kako je ženomrzac, seksista, šovinista i sl.

Pažljiva analiza pisanja Ćirjakovića i njegovih progoniteljki na društvenim mrežama pokazuje da je u suštini on kriv pre svega zato što iznosi drugačije mišljenje i uvek strpljivo i dosledno odgovara na njihove uvrede. Te uvrede i progon su – za razliku od besmislenih i iz konteksta izvađenih navoda u pismu čiji je stvarni cilj da Ćirjaković bude otpušten sa posla, moralno diskvalifikovan i, ako je moguće, zatvoren – STVARNI. Progon Zorana Ćirjakovića je započeo još 2006. godine, kada je u NIN-u objavio biografiju Latinke Perović. Tada su ga osobe iz kruga njegovih današnjih progoniteljki napadale čak i zato što je navodni „psihijatrijski bolesnik“.

Posebno osuđujem odluku dekana Fakulteta za medije i komunikaciju Miška Šuvakovića da predavača, koji radi na fakutetu na čijem je on čelu, osudi samo na osnovu navoda pisma koje je protiv njega upućeno. Takvo akademski nedostojno i građanski nemoralno držanje nismo videli još od sedamdesetih godina prošlog veka i Brozovog progona profesora Beogradskog univerziteta. Zbunjen sam i mobingaškom, neukusnom i neinteligentnom podrškom linču Ćirjakovića koja je stigla iz Stranke slobodnih građana i Partije slobode i pravde.

Zahtevam hitan prekid lova na veštice, zaustaljanje kampanje kleveta i podmetanja uperene protiv Zorana Ćirjakovića i napuštanje prakse zloupotrebe prava i pola od strane osoba koje se ni ne trude da budu politički korektne.“, zaključio je Antić.

IN4S