„Kriminalno ponašanje Krivokapića“

0
201

Podgorica — Lider parlamentarnog Pokreta za promene Nebojša Medojević najavio je da će njegova stranka tražiti hitno zasedanje Skupštine zbog.

Kao razlog tog zahteva naveo je „kriminalno ponašanja premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića“.

Medojević je, prenosi podgorička Pobjeda, saopštio da svaki tajni posao države sa novcem predstavlja korupciju i ocenio da je prekršeno više zakona.
„Direktnom pogodbom država se zadužila 750 miliona evra. Transakciju su radili poznanici i prijatelji privatnog lica koje nije ovlašćeno da pregovara jer je 23. novembra bio obični građanin. Ko je odlučio da je kamata tržišna i najbolja za Crnu Goru. Da li je neko od pregovarača uzeo proviziju. Obveznice nisu izdate po zakonu“, naveo je Medojević.

Tvrdi i da nije objavljen javni poziv za upis i uplatu obveznica, da nije emitovan prospekt, da vlada nije donela odluku i da Skupština nije razmatrala i odobrila zaduženje.

Prema rečima lidera PzP-a, država ne može da se zadužuje tajno i to predstavlja teško krivično delo sa ozbiljnim indicijama na korupciju.

Upitao je zašto je isključena javnost i konkurencija i ocenio da neposredna pogodba i privatno plasiranje obveznica otvara pitanja motiva i interesa, provizija i korupcije.

Novoizabrana vlada emitovala je danas državne obveznice u vrednosti od 750 miliona evra iz duga za koji je premijer Zdravko Krivokapić rekao da je to bila jedna od najpovoljnijih ponuda.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da su zaduženjem od 750 miliona evra obezbeđene dve godine mira.


Izvor: Tanjug