Kako do usvajanja budžeta EU: Diplomate smišljaju rešenje bez Poljske i Mađarske

0
98
pixabay.com

Nemačko predsedništvo EU reklo je da bi dalje odlaganje značajnog dugoročnog budžeta Evropske unije od 1,82 hiljade milijardi evra i paketa oporavka od pandemije koronavirusa bilo „neodgovorno“, dok diplomate predviđaju rešenje bez Poljske i Mađarske, dve države EU koje zadržavaju donošenje tih mera.

Nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot rekao je da je podsticaj presudan za mnoge zemlje EU, čije je privrede devastirala pandemija. Ali, Poljska i Mađarska, koje su na sporazum o tome pristale u julu, sada stavljaju veto na paket zbog mehanizma koji bi omogućio EU da ukine sredstva zemljama koje krše demokratske standarde Unije.

Nemačka, koja je još tri nedelje rotirajuća predsedavajuća EU, nastoji da se postigne kompromis pre samita evropskih lidera u Briselu koji počinje u četvrtak, gde će ta tema biti na vrhu dnevnog reda.

„Socijalne i ekonomske posledice krize postaju sve vidljivije svakim danom“, rekao je Rot, „bilo bi neodgovorno dalje odlagati prušanje suštinske podrške našim građanima. Moramo brzo pokrenuti finansijsku podršku koja je toliko kritična za mnoge države članice“.

I Poljska i Mađarska, koje imaju konzervativne, nacionalističke vlade, rekle su da strahuju da će se mehanizam EU koristiti za kažnjavanje onoga što one smatraju svojim vrednostima.

Mađarski premijer Viktor Orban došao je u Varšavu, u Poljskoj, u utorak uveče i razgovarao sa svojim kolegom Mateušom Moravijeckim i s potpredsednikom vlade Jaroslavom Kačinjskim, koji je glavni arhitekta poljske politike. Izveštaji medija kažu da bi trebalo da se dogovore o prihvatljivom kompromisu, kao rezultatu pregovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pre samita.
Kasnija Orbanova izjava je ukazivala na zaoštravanje njihovog stava, ali je istovremeno budila nadu u kompromis. Zajednički stav Mađarske i Poljske je „braniti naše nacionalne interese i finansijske resurse na koje naše države imaju pravo, a sada znamo kako to da uradimo“, rekao je Orban za „Polsat News.pl“.

Insistirao je da uslovi za isplate EU ne bi trebalo da budu povezani s finansijskim planovima i rekao da dve države računaju na „pobedu“ na samitu.

Ako lideri EU ne usvoje budžet za 2021-2027. pre kraja ove godine, EU će nastaviti da troši, ali će funkcionisati s ograničenim resursima, pri čemu će maksimum mesečne potrošnje biti dvanaestina budžeta za prethodnu finansijsku godinu. Mogu biti zadržani mnogi projekti Poljske i Mađarske protiv kojih EU formalno već vodi istragu zbog potencijalnog kršenja pravne države.

Da bi se prevazišao zastoj i osiguralo da se barem deo novca stavi na raspolaganje, evropski zvaničnici razmišljaju o opcijama koje bi omogućile da 25 drugih država EU pokrene plan oporavka bez Poljske i Mađarske. Jedan visoki diplomata EU rekao je da Poljska i Mađarska moraju da pre samita u četvrtak daju jasne naznake da su se predomislile i da su spremne na kompromis.

Taj diplomata je rekao da ako ne bude „jasnog signala“ te dve države, zvaničnici EU će preći na „plan B“ koji bi mogao sadržati sporazum 25 drugih država nazvan „pojačana saradnja“.

Po proceduri „pojačane saradnje“, jedna grupa država EU može odlučiti da krene napred kada nema sloge među svih 27. Ako se spor nastavi, takav potez mogao bi barem pomoći da se otključa paket za ekonomski oporavak EU od 750 milijardi evra.

Govoreći posle video-konferencije ministara evropskih poslova, Rot je u utorak rekao da ponovna rasprava o mehanizmu vladavine zakona nije opcija za zemlje EU, ali je insistirao na tome da je Nemačka i dalje posvećena nalaženju kompromisa svih 27 država članica.

„Nadamo se da ćemo to uspeti da postignemo u narednih nekoliko sati ili dana“, rekao je on.

 

N1