Izložba fotografija Darka Dozeta o Manastiru Bešenovo

0
182

NOVI SAD – Izložba fotografija Bešenovska prinošenja Darka Dozeta, posvećena obnovi manastira Bešenovo, zadužbine Dragutina Nemanjića, otvorena je u Kulturnom centru Novog Sada. Cilj izložbe je da animira javnost kako bi se obnova manastira započeta 2012. i završila.

Na izložbi su predstavljene 43 crno-bele fotografije na platnu koje će na završetku te postavke 17. decembra biti poklonjene manastiru Bešenovo, a projekat će, osim u Novom Sadu biti predstavljen u svim gradovima Srema.
Obnova manastira počela je arheološkim radovima 2012. godine i od tada je urađen deo konaka i sazidan je hram, ali nije završen.

Cilj značajne izložbe jeste da se skrene pažnja javnosti, da se do 10. godišnjice od početka radova završi obnova manastirskog hrama posvećenog Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Iduće godine se obeležava i 80 godina od bombardovanja, paljenja i potpunog uništenja manastira u Drugom svetskom ratu.

Autor izložbe, fotograf i fotoreperter Darko Dozet, rođen je u Novom Sadu. Više od dvadeset godina proveo je radeći u dnevnim novinama Dnevnik, Večernje Novosti i Nacionalnoj novinskoj agenciji Tanjug.

Osnivač je i predsednik Foto-asocijacije Vojvodine i član Uprave Udruženja novinara Srbije. Samostalne izložbe imao je u više od 50 gradova Srbije i inostranstva.
Dobitnik je više značajnih nagrada: Prva nagrada na Međunarodnom festivalu reportaže Interfer, nagrada za najboljeg fotoreportera Večernjih Novosti, Laza Kostić Udruženja novinara Srbije, Srebrni znak Crvenog krsta Srbije i druge.

Karijera putujućeg fotografa ga je vodila od Fruške gore preko Dalmacije do Svete gore, kao i od Kosova i Metohije do Jerusalima.

Na tom putu Dozet vezao se za manastir Bešenovo i svedok je njegove obnove.

Svi zainteresovani građani mogu pogledati izložbu u manjim grupama uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanih mera.

Održavanje izložbe podržali su Uprava za Kulturu grada Novog Sada i Kulturni centar NS.

RTV