Asadova armija spremna za juriš, Turci šalju pojačanja

0
235

Јuče i danas Sirijska arapska armija je nastavila da šalje pojačanja ka granicima severoistočne provincije Idlib, koja predstavlja poslednje veliko uporište džihadista u toj zemlji.

Trupe i oprema su raspoređene u dolini Al-Gab na severozapadu provincije Hama, javlja takozvana Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Londonu.

– Transportna vozila dovezla su ogromne zalihe i veliki broj vojnika u Al-Amakiju i Tanjaru u dolini Al-Gab – piše u izveštaju SOHR-a.

Ova pojačanja su se podudarila sa intenzivnim artiljerijskim udarima SAA na položaje džihadista u blizini mesta Kansafra, Al-Bara, Al-Ftera, Sfuhen, Fulajfel i Bajanin, koji se nalaze na planini al-Zavija na jugu provincije Idlib.

Idlibom trenutno dominira koalicija džihadista povezanih sa Al-Kaidom i proturskih militanata, koje predvodi Hajat Tahrir al-Šam.

Pre dva dana turska vojska je poslala velika pojačanja u Idlib, gde trupe lojalne Ankari trenutno drže više od 60 utvrđenih položaja.

Ovo nagomilavanje trupa može biti znak da uskoro počinje nova ofanziva Sirijske arapske armije na Idlib. Prošli juriš Asadove vojske na džihadistička uporišta se završio rusko-turskim sporazumom o deeskalaciji, koji Ankara nije poštovala.

Novosti