U Džordžiji tvrde da su našli lek za koronu – ne treba vakcina

0
432

Tim naučnika s Instituta za biomedicinske nauke pri državnom Univerzitetu Džordžija otkrio je da postoji lek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je efikasan u sprečavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.

Tim predvođen dr. Ričardom Plemperom prvobitno je zapravo otkrio da je Molnupiravir vrlo efikasan protiv virusa gripe, piše Večernji.hr.

– Ovde je prvi put pokazano da već postojeći lek koji se unosi oralno, brzo blokira transmisiju virusa SARS-CoV-2. To bi moglo promeniti pravila igre – ističe dr Plemper.

Ometanje široke transmisije novog virusa među populacijom do vremena kad vakcina bude široko dostupna najvažniji je zadatak u stavljanju bolesti COVID-19 pod kontrolu i ublažavanju katastrofalnih posledica pandemije.

S obzirom na to da se navedeni lek može uzeti oralnim putem, terapija njime može početi vrlo rano, s tri potencijalne prednosti: zaustavljanje progresije bolesti prema težem obliku kod pacijenta, skraćivanje faze zaraznosti kako bi se smanjila emocionalna i socioekonomska cena izolacije te brzo gašenje lokalnih epidemioloških žarišta.

– Vrlo smo rano zabeležili da Molnupiravir ima širok spektar aktivnosti protiv respiratornih RNK virusa te da lečenje zaraženih životinja oralnim putem tim lekom smanjuje virusno opterećenje nekoliko puta, dramatično smanjujući i transmisiju – pojašnjava dr Plemper.

Ove činjenice čine Molnupiravir moćnim kandidatom za farmakološku kontrolu bolesti COVID-19. Studija koju je Plemperov tim proveo, objavljena je u naučnom časopisu „Nature Microbiology“, u njoj je Molnupiravir prenamenjen za borbu protiv virusa SARS-CoV-2, a u testiranju su korišćene veverice kako bi se videlo koliko taj lek suzbija transmisiju.

– Verujemo da su veverice relevantan model za transmisiju jer bez problema šire SARS-CoV-2, ali većinom uopšte ne razvijaju tešku bolest, što je dosta slično načinu na koji novi koronavirus prenosi mlađa populacija – kaže Plemperov kolega i suautor studije dr Robert Cox.

Prvo su veverice zarazili novim koronavirusom, a onda su pratili širenje virusa među njima, koje je krenulo tako što se virus širio iz nosa životinja. Nakon toga su im dali Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene veverice koje su uzele lek s nezaraženima, niko nije bio zaražen u kontaktu.

Ako se podaci dobijeni na vevericama uspeju pokazati i u testiranju s ljudima, COVID pacijenti koji bi primili Molnupiravir mogli bi da postanu nezarazni u roku od 24 sata.

Molnupiravir se trenutno nalazi u naprednoj fazi (II/III) kliničkih testiranja.

Srbin info