PUTIN SE OBRATIO SAMITU ODKB: Predsednik Rusije od država traži jednu stvar, a tiče se Pašinjana

0
297

DOGAĐAJI u Belorusiji, Nagorno-Karabahu i Kirgistanu su zakomplikovali situaciju na prostoru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na zasedanju Saveta kolektivne bezbednosti ODKB.

– Situacija na prostoru, koji ulazi u sferu odgovornosti ODKB, razvijala se problematično i u celini je bila burna. Imam u vidu oružani sukob koji je izbio u septembru u regionu Nagorno-Karabaha uz učešće države-članice ODKB, kao i događaje nakon izbora u Belorusiji, koja se suočila sa neviđenim pritiskom spolja, a mislim i na unutrašnju političku situaciju u Kirgiziji – rekao je Putin.

Prema rečima ruskog lidera, sporazum Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu se dosledno sprovodi.

On je dodao da su Jermenija i njen narod sada preživeli težak period u svojoj istoriji, ali su u vezi Nagorno-Karabahom donete neophodne odluke.

– Rukovodstvo Jermenije, predsednik vlade Jermenije, premijer bio je prinuđen da donese veoma teške odluke, ali neophodne za narod Jermenije – rekao je Putin.

On je dodao da su te odluke „bolne, ali neophodne“, istakavši da je premijeru Jermenije Nikolu Pašinjanu bila potrebna velika lična hrabrost za njihovo usvajanje.

Putin je istakao da je zadatak kolega iz ODKB da podrže premijera Jermenije i njegov tim kako bi se uspostavio miran život, postigli sprovođenje svih donetih odluka i pomoglo ljudima koji su se našli u teškoj situaciji.

On je dodao da je Rusija zainteresovana za uključivanje zemalja-članica ODKB i Zajednice nezavisnih država u rešavanje humanitarnih problema u Karabahu.

Putin je istakao da treba zajedno pružiti pomoć ljudima koji su se našli u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, „pomoć u rešavanju humanitarnih problema, vezanih za povratak izbeglica, u obnavljanju infrastrukture, u zaštiti istorijskih, verskih i kulturnih spomenika“.

Lideri zemalja-članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) planiraju da na samitu, koji se održava u formatu video-konferencije, usvoje izjavu o formiranju pravednog svetskog poretka, rekao je ruski predsednik.

– Pripremljen je solidan paket sporazuma, a među njima i konačna deklaracija i izjava o formiranju pravednog i održivog svetskog poretka – rekao je Putin.

On je dodao da smatra perspektivnim dodeljivanje statusa posmatrača i partnera zemljama koje žele da sarađuju sa ODKB.

Sputnjik