Izložba fotografija „Nakit iz starog Egipta i Rima“

0
162

Od 1 10. decembra 2020. godine u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, biće postavljena izložba fotografija Nakit iz starog Egipta i Rima.

Izložbom se obeležava Nedelja dizajna Novi Sad, a organizator izložbe je Srpska nedelja mode (Serbia Fashion Week) u saradnji sa Ambasadom Arapske Republike Egipat i Muzejom Vojvodine.

Otvaranje izložbe je zakazano za 01. decembar u 16 časova, ali zbog trenutne epidemiološke situacije održaće se bez publike, u prisustvu i uz pozdravne reči Njegove ekselencije, Amr Alguvejlija (Amr Aljowaily) ambasadora Arapske Republike Egipat i mr Tijane Stanković Pešterac, direktorice Muzeja Vojvodine.

Svi zainteresovani će snimak otvaranja i predavanje na temu: Nakit u kontekstu, predavača: Nenada Markovića, egiptologa, moći da pogledaju preko internet stranice i Jutjub kanala Muzeja Vojvodine.

Iako je potreba za ukrašavanjem stara koliko i ljudska vrsta, nakit nije samo ukrasni detalj, već u sebi nosi čitav niz skrivenih značenja. Ona su se menjala kroz različite periode ljudske istorije, kao što su se menjali i materijali od kojih je pravljen, dok su se tehnike njegove izrade razvijale i usavršavale. Arheološka i antropološka istraživanja pokazala su da je veza između nakita i ljudskog društva oduvek bila veoma složena.

Na izložbi Nakit iz starog Egipta i Rima posetioci će moći da vide fotografije različitih primeraka nakita iz starog Egipta, kao i rimskih srebrnih fibula (kopči) koje su nastale kao proizvod ispiracije umetnika Aleksandra Ramadanovića nakitom iz arheološih zbirki Muzeja Vojvodine (u sklopu izložbe Nakit, skriveno značenje).

Izložba se može posetiti do utorka, 10. decembra, od 10 do 18 sati.

Muzej Vojvodine